Trend Az Euro 7 további lazítását szeretnék az autógyártók

Az Euro 7 további lazítását szeretnék az autógyártók

autopro.hu/V.M. | 2023.10.16 14:23

Az Euro 7 további lazítását szeretnék az autógyártók

Fotó: Pixabay

Az európai autógyártók érdekvédelmi szervezete, az ACEA a következő generációs európai károsanyag-kibocsátási normák, az Euro 7 további lazítását szeretné elérni, miután tagjai a legújabb tervezettben szereplő enyhítéseket elégtelennek találták.

Az Európai Bizottság 2022-ben mutatta be eredeti tervét az Euro 7-ről. Az ambiciózus követelményeket sok kritika érte, és enyhébbre szabásuk érdekében nyolc uniós tagállam, köztük hazánk is felszólalt. Az európai uniós miniszterek végül idén szeptemberben állapodtak meg egy frissített tervezettről, ami már lazább előírásokat tartalmaz.

Ugyanakkor úgy tűnik, hogy az autóipar további enyhítéseket szeretne kiharcolni. Az ACEA közleménye szerint az új tervezet figyelembe veszi az iparág aggályait, azonban „további módosításokra van szükség.”

Sigrid de Vries, az ACEA vezetője elmondta: „Régóta kampányolunk olyan Euro 7-es célértékekért és tesztelési feltételekért, melyek nem teszik a járműveket megfizethetetlenné és nem veszélyeztetik az ipar versenyképességét. A környezetvédelmi tanács előterjesztése előrelépés a Bizottság tervezetéhez képest, de még mindig kevés több kulcskérdésben.”

Az Európai Parlament és a Bizottság által még elfogadásra váró új tervezet szerint a személyautók és kisteherautók emissziós követelményei változatlanok maradnának a ma érvényes Euro 6-hoz képest, csak a nagyobb tehergépkocsik és a buszok előírásait szigorítanák az elkövetkező években. Emellett mindegyik gépkocsikategória esetében bevezetnék a fék- és az abroncskopás korlátozását.

Az ACEA szerint az Euro 6 szabványnak megfelelő új gépjárművek értékesítésével és az elektrifikációval lehet hatékonyan tisztítani a városok levegőjét, mely szempontjából az Euro 7 hatása marginális lenne, azonban elvonná a forrásokat az elektromos autók fejlesztésétől.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink