Trend Alig ismerjük az e-autók abroncsait

Alig ismerjük az e-autók abroncsait

autopro.hu | 2022.10.16 04:17

Alig ismerjük az e-autók abroncsait

Fotó: Pixabay

Egy friss felmérés szerint az európai autósok többsége nincs tisztában az elektromos járművekre jellemző gumiabroncsokkal. Azok, akik elektromos autót vezetnek, tájékozottabbak a témában, de ott is csak a kisebbség ismeri a gumikat.

Az Apollo Tyres új fogyasztói kutatása kimutatta, hogy Európában az autósok 71 százaléka nincs tudatában annak, hogy lehetséges kifejezetten elektromos járművekhez kifejlesztett gumiabroncsokat vásárolni. A vállalat hatezer autóst választott ki, hogy felhívja a figyelmet az elektromos járművek abroncsaira és a használatukkal kapcsolatos problémákra.

A kontinensen, a nem elektromos járművezetők körében még kevésbé ismertek ezek a termékek. A benzines és dízelautó-tulajdonosok 74 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nincs tudomása az elektromos járművekre jellemző gumiabroncsokról, szemben az akkumulátoros elektromos és hibridautó-tulajdonosok 49 százalékával.

A felmérés kimutatta, hogy a fiatalabbak nagyobb valószínűséggel vannak tisztában az elektromos járművekre jellemző gumiabroncsokkal. A 18 és 24 év közötti európaiak 42 százaléka ismeri ezeket az új termékeket, míg az 55 és 64 év közöttiek mindössze 17 százaléka. Ezenkívül a férfiak 35 százaléka ismeri az elektromos járművek gumiabroncsait, a nők 25 százalékával szemben.

Az Apollo Tyres által megkérdezett autósok többsége (64 százaléka), miután megismerte a terméket, úgy gondolja, hogy minden elektromos járműre alapfelszereltségként fel kellene szerelni ezeket az elektromos abroncsokkal.

Az elektromos abroncsok előnyei

Az elektromos abroncsokat úgy tervezték, hogy megfeleljenek a hálózatról tölthető járművek néhány kulcsfontosságú jellemzőjének, valamint az őket vezetők igényeinek és elvárásainak. Például az elektromos járművek általában nagyobb tömegűek, nagyobb nyomatékot generálnak álló helyzetből, és nagyobb egyenes irányú gyorsulást adnak, mindez fokozott terhelést jelent az abroncsra.

Az elektromos járművek kis zajt keltenek zéró emissziós hajtásláncukból, így az egyéb zajforrások – köztük a gumiabroncsok – észrevehetőbbé válnak a járművek utasai számára. Az elektromos járművek tulajdonosai minden olyan eszközt nagyra értékelnek, amellyel maximalizálhatják a hatótávot a feltöltések között, így a gördülési ellenállás még fontosabb követelmény lesz.

Jön egy új abroncs

Míg az Apollo Tyres meglévő Vredestein személyautó abroncsai alkalmasak elektromos járműveken való használatra, a vállalat később 2022-ben piacra dob egy teljesen új, egész évszakos Vredestein EV abroncsot, amely a konnektorról tölthető autók sajátos jellemzőit kívánja kezelni. Az Apollo Tyres jelenleg szorosan együttműködik a vezető autógyártókkal az abroncsokkal kapcsolatos új kutatási és fejlesztési program részeként. Bevezetése előtt az új Vredestein EV abroncsot számítógépes szimulációval, valamint a meleg és hideg időjárási tesztállomásokon világszerte értékelik.

Yves Pouliquen, az Apollo Tyres értékesítési és marketingvezetője megjegyzi: „Az elektromos autókra szabott gumiabroncsok hasznos új előnyöket jelenthetnek a konnektorról tölthető járművek tulajdonosai számára, és felmérésünk szerint az autósok, ha értesülnek az elektromos abroncsokról, gyorsan felismerik az előnyöket. Ahogy az elektromos járművek által uralt jövő felé haladunk, nyilvánvaló, hogy segítenünk kell az autósoknak megérteni a különböző típusú gumiabroncsok tulajdonságait, hogy a legtöbbet kihozhassák az előnyeiből.”

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink