Trend Akkumulátorújrahasznosító-üzemet épít a Stena

Akkumulátorújrahasznosító-üzemet épít a Stena

autopro.hu/P.B. | 2021.07.08 14:22

Akkumulátorújrahasznosító-üzemet épít a Stena

Fotó: Pixabay

Halmstad városában új üzemet épít a Stena Recycling, melyben akkumulátorokat fognak újrahasznosítani. Hogy pontosan milyen technológiát alkalmaznak, az nem derült ki, de szinte teljes mértékben újra fel tudják használni a lítiumionos akkukat.

Hirdetés

Ősszel helyezhetik le az alapkövét annak az üzemnek, melyet 24,5 millió eurónak megfeleltethető svéd koronából épít a Stena Recycling a Malmö és Göteborg között fekvő Halmstad városában. A létesítményben lítiumionos akkukat fognak újrahasznosítani – nem tudni, mikor adják át az üzemet, és azt sem, mekkora kapacitása lesz majd. Sőt, a pontos eljárást sem árulta el a cég, de állításuk szerint a lítiumionos akkumulátorok 95 százalékát újra fogják hasznosítani.

Ilyen magas hatékonyságot vélhetően a hidrometallurgiával érhetnek el – ebben az eljárásban vízzel és kémiai anyagokkal vonják ki az egyes fémeket a hulladék akkumulátorokból.

Szükség van rá

A Stena szerint a növekvő kereslet miatt építenek új üzemet, az elektromos autók terjedésével ugyanis egyre nő az igény az akkumulátorok újrahasznosítására is. A vállalat közleménye szerint a Stena stratégiájának célja, hogy piacvezetők legyenek ezen a területen. Ehhez kilencven üzemet építene a cég, előbb Svédországban, aztán más országokban is – ezekben gyűjtenék össze a hulladéknak leadott akkukat, de az újrahasznosítás oroszlánrészét a halmstadi egység látná el.

A Johnson Matthey nevű céggel együttműködve az elhasznált akkumulátorokból kinyert fémek újabb akkukban kaphatnak szerepet – írja az electrive.com.

Kiemelt Partnereink