Trend A Tesla sem kapott jó minősítést az automatizált vezetésre

A Tesla sem kapott jó minősítést az automatizált vezetésre

autopro.hu/R.K.E. | 2024.03.14 06:21

A Tesla sem kapott jó minősítést az automatizált vezetésre

Fotó: Tesla

A Tesla Autopilot és Full Self Driving technológiája, valamint kilenc másik, nagy autógyártók által forgalmazott segítő vezetési rendszer „gyenge" minősítést kapott az amerikai Közúti Közlekedésbiztonsági Biztosítási Intézettől.

Az IIHS, a biztosítási ipar biztonságkutató részlege a baleseti adatok alapján azt is megállapította, hogy nincs bizonyíték arra, hogy az Autopilot vagy más asszisztált vezetési rendszerek valós biztonsági előnyökkel járnának.

„Képesek vagyunk megnézni a biztosítási kárigények adatait. Képesek voltunk megvizsgálni az ilyen rendszerekkel rendelkező és az ilyen rendszerek nélküli járműveket, és megállapítottuk, hogy nem csökkent a kárigények száma a fejlettebb rendszerek következtében" – mondta David Harkey, az IIHS elnöke a Reutersnek. Ehhez képest bizonyíték van arra, hogy az automatikus vészfékező rendszerek 50 százalékkal csökkentették a hátulról történő ütközések számát, és 30 százalékkal csökkentették a gyalogosnak ütköző járművek számát.

Csak egy márka kapott elfogadható minősítést

Az IIHS tanulmánya kilenc autógyártó 14 vezetéstámogató rendszerét értékelte az általa kidolgozott szabványok alapján. Az amerikai Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatalnak nincsenek hivatalos szabványai a fejlett vezetéstámogató rendszerekre. Az IIHS által tesztelt rendszerek közül csak egy kapott elfogadható minősítést: A Lexus Teammate with Advanced Drive, amelyet tavaly a Toyota Motor kis számú luxus Lexus LS hibrid szedánjához kínáltak. A GM Super Cruise és a Nissan „ProPILOT Assist with Navi-link", amelyet a 2023-2024-es Ariya elektromos járművön kínálnak, „marginális" összértékelést kapott.

A Tesla, a Mercedes-Benz, a BMW, a Nissan, a Ford, a GM, a Hyundai Genesis márka és a Volvo Cars márka különböző vezetéstámogató rendszerei „gyenge" általános minősítést kaptak, bár mindegyikük „jó" pontszámot ért el az IIHS tesztjeinek bizonyos elemeiben – írja a Reuters.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink