Trend A tengereken csökkenti kibocsátását a Volkswagen

A tengereken csökkenti kibocsátását a Volkswagen

autopro.hu/V.M. | 2020.06.17 15:23

A tengereken csökkenti kibocsátását a Volkswagen

Fotó: Volkswagen Newsroom

Első alkalommal szállított járműveket Európából Közép- és Észak-Amerikába egy LNG-vel, vagyis cseppfolyósított fölgázzal hajtott teherhajó. A SIEM CONFUCIUS a németországi Emdenből indult június 16-án a mexikói Veracruzba, rakterében a Volkswagen Csoport több mint 4800 járművével.

A Volkswagen ezzel egyúttal saját méretkategóriájában az első LNG-hajtású járműszállítót vette használatba. Thomas Zernechel, a Volkswagen Csoport logisztikai vezetője elmondta, hogy az esemény egy fontos lépés a dekarbonizációs stratégiájukban. 2025-re a vállalat a nettó szén-dioxid-kibocsátását 30 százalékkal akarja csökkenteni, 2050-re pedig szeretnék elérni a klímasemlegességet, amihez minden szállítási módjuk klímabaráttá kell, hogy váljon.

Testvérhajójához hasonlóan – mely előreláthatóan szintén idén kezdi meg működését – a Volkswagen által exkluzív módon bérelt SIEM CONFUCIUS 200 méter hosszú, 38 méter széles, és akár 7500 személyautó szállítására is alkalmas. A Volkswagen csoport személyautóiból és haszongépjárműveiből álló modellmix esetében a raktér körülbelül 4800 jármű egyidejű szállítását teszi lehetővé.

Kibocsátás-csökkentés kettősüzemű erőforrással

A hajót egy 12 600 kilowatt teljesítményű motor mozgatja, ami óránkénti 30,6 kilométeres maximális sebességet tesz lehetővé. A kettő 1800 köbméter térfogatú üzemanyagtartály elégséges hatótávolságot biztosít a teljes oda-vissza út megtételére. A cseppfolyósított fölgáz mellett a hajót biogáz, illetve más megújuló forrásokból származó gáz is hajthatja.

A LNG-nek köszönhetően a SIEM CONFUCIUS emissziója a szén-dioxid esetében negyedével, míg a nitrogén-oxidok, a szilárd részecskék, valamint a kén-oxidok tekintetében sorrendben 30, 60 és 100 százalékkal csökkenthető.

A Volkswagen Csoport évente mintegy 7700 hajóutat indít, amikkel 2,8 millió autó szállítását bonyolítják le. A gyártó tizenegy bérelt hajóval rendelkezik, melyekből kettőt az új LNG-meghajtású egységekkel váltanak ki.

Kiemelt Partnereink