Trend A repülésnek kell a szintetikus üzemanyag

A repülésnek kell a szintetikus üzemanyag

MTI | 2023.03.02 17:17

A repülésnek kell a szintetikus üzemanyag

Fotó: Pexels

A légiközlekedés szeretné elérni, hogy a klímasemleges szintetikus üzemanyagok (e-üzemanyag vagy e-fuel) használata az ágazatban kedvezményesebb megítélés alá kerüljön, mint az autóiparban - közölte a német repülőgépipari szakmai képviseleti szervezete, a BDLI.

A szervezet egyben jelezte, hogy üdvözöl minden kezdeményezést a szintetikus üzemanyagok termelésének növelésére. „Elengedhetetlenül szükséges lenne - ahogy az a koalíciós szerződésben is szerepel - minden olyan ágazatnak prioritást adni, amelyeknél nincs alternatívája a folyékony szénhidrogén üzemanyagok használatának” - mondta Volker Thum, a BDLI (Bundesverband der Deutschen Luft- und Raumfahrtindustrie e.V.) vezérigazgatója.

A BDLI nyilatkozatának hátterében a német kormány által Brüsszelnél indított kezdeményezés áll arról, hogy engedélyezzék a megújuló energiaforrásokból származó üzemanyagokat is a gépkocsikban.

Volker Wissing német közlekedési miniszter ugyanis kijelentette, hogy az EU-Bizottság e-üzemanyagokra adott határozott jóváhagyása nélkül Németország nem fogadja el azt az uniós törvényt, hogy 2035-től kizárólag zéró emissziós új autókat lehessen forgalomba helyezni. Hasonló ellenállás tapasztalható Olaszország és a kelet-európai országok részéről is.

A VDA (Verband der Automobilindustrie) autóipari szakmai képviseleti szervezet is támogatja Volker Wissing kezdeményezését. A meglévő gépjárműállomány tankolása e-üzemanyagokkal ugyanis szintén hozzájárulhat a klímavédelemhez. A VDA szerint Brüsszelnek ezt a megoldást is konkrétan szabályoznia kellene, nem pedig - ahogy a tervezetben áll - mérlegelnie. A VDA hangsúlyozta, hogy az e-üzemanyagok használatára tett engedmény semennyiben nem lassítaná az ágazat technológiai átállását az elektromobilitásra.

A német prémiumgyártók is támogatják

A német autógyárak közül a BMW és a Volkswagen dolgozik „kiegészítő jelleggel” e-üzemanyagok kifejlesztésén a meglévő járműflotta számára. A Volkswagen leányvállalata, a Porsche kísérleti jelleggel már állít elő autókban, hajókban és repülőgépekben használható szintetikus üzemanyagot chilei leányvállalatánál. A BMW összes motorja fel van már készítve szintetikus üzemanyagok bekeverésére - jelentette be a müncheni konszern.

A Mercedes-Benz is kivitelezhető opciónak tartja az e-üzemanyagok használatát a meglévő belső égésű motoros járműállományban. A stuttgarti autógyár ugyanakkor jelezte: energiahatékonyság szempontjából észszerűbb az elektromos áramot közvetlenül akkumulátorban tárolni, mint szintetikus üzemanyag előállítására használni.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink