Elemzések Esélyt kaphatnak a belső égésű motorok Európában?

Esélyt kaphatnak a belső égésű motorok Európában?

autopro.hu/P.B. | 2023.03.02 16:23

Esélyt kaphatnak a belső égésű motorok Európában?

Fotó: Pixabay

Az Európai Unió tagállamai a március hatodikai héten tartják a végső szavazást a kérdésben. Amennyiben a németek nem szavazzák meg a tiltást (elég tartózkodniuk is), akkor az olaszok vezetésével, pár keleti tagállam segítségével elbukhat a tervezet.

Hirdetés

Volker Wissing német közlekedési miniszter megkérdőjelezte az Európai Unió azon javaslatát, ami a belső égésű motorral szerelt új autók forgalmazásának 2035-ös tiltását hozná el. A miniszter azzal érvelt, hogy a szintetikus üzemanyagok használatát a határidő után is lehetővé kell tenni - írja a Reuters.

„Az Európai Bizottságnak kell lépnie” - mondta sajtótájékoztatóján az FDP-s Wissing, aki rugalmasabb megközelítést kért a Bizottságtól. A liberális FDP hosszú ideje a klímasemleges szintetikus üzemanyagok támogatója. Az e-fuelnek is nevezett megoldással a belső égésű motorok megmaradhatnának.

Elbukhat a régóta tervezett döntés

Az Európai Parlament, a Bizottság és az uniós tagállamok tavaly megállapodtak abban, hogy 2035-től betiltják a belső égésű motorral rendelkező új személygépkocsik regisztrációját az EU területén. Az uniós országoknak azonban még jóvá kell hagyniuk a döntést, mielőtt az hatályba léphetne. A képviselők a március hatodikai héten szavaznak a kérdésről.

Olaszország, Lengyelország és Bulgária már bejelentette, hogy nem egyeznek bele a tiltásba, vagy annak enyhítését szorgalmazzák. Ha Németország sem szavazza meg a változtatás, akkor nem lenne szükséges minősített többség az EU Tanácsában, és az intézkedést elutasítják.

Nem áll az e-autók útjába az sem, ha maradhatnak a hagyományos hajtások

A Der Spiegel szerint a fokozatos kivonás minden kormányzati kezdeményezés vagy törvény nélkül is megtörténhet, hiszen számos autógyártó már kijelentette, hogy a következő években leállítja a belső égésű motoros modellek gyártását.

„Ez lenne az optimista forgatókönyv, a belső égésű motorok kivonásáról szóló döntés csak szimbolikusan lenne jelentős” – véli a Der Spiegel.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink