Trend A magyar hadsereg is tesztelte a NATO által támogatott autonóm robotokat

A magyar hadsereg is tesztelte a NATO által támogatott autonóm robotokat

autopro.hu/R.K.E. | 2024.06.11 17:17

A magyar hadsereg is tesztelte a NATO által támogatott autonóm robotokat

Fotó: ARX Robotics

A NATO egy német startup céget bízott meg a szövetség számára földi robotok fejlesztésével. Az ARX Robotics nevű vállalkozásnak a NATO 9 millió eurós magvető finanszírozást vállalt az Innovációs Alapján (NIF) keresztül.

Hirdetés

A NIF 1 milliárd eurót különített el a védelmi és biztonsági alkalmazásokhoz mélytechnológiát fejlesztő startupok támogatására, ami a második állami befektetés a tavalyi indulás óta. Az első, múlt héten tett bejelentés az iCOMAT nevű brit startupnak szólt, amely ultrakönnyű kompozitokat fejleszt a repülőgépipar, az autóipar és a védelmi ágazat számára.

Az ARX Roboticsot 2022-ben alapította Marc Wietfeld és más német katonai veteránok. Eddig négy fő, kis tankokra hasonlító harci robotot fejlesztettek ki. A robotok fegyvertelenek, és arra tervezték őket, hogy különböző szerepkörökben támogassák a szárazföldi katonai erőket. Ezek közé tartozik az apportálás és hordozás, az orvosi evakuálás, a drónok szállítása és a céllövészet. Mindegyik robot futófelületeken mozog, és felszerelhető egy eszköztárnyi felszereléssel, többek között radarral, aknamentesítő eszközökkel stb.

Új játékok a NATO számára

A GEREON pilóta nélküli földi jármű (UGV) sorozatnak nevezett legnagyobb modellje legfeljebb 500 kilogramm hasznos terhet képes szállítani. Az ARX Robotic valamennyi robotja moduláris és a készleten nem szereplő alkatrészekből épül. Az ARX Robotics szerint a robotok a harctéren is percek alatt könnyen konfigurálhatók. Szoftveren és mesterséges intelligencián (MI) keresztül képesek kommunikálni, és autonóm módon működnek. Szükség esetén távolról is vezérelhetők.

A vállalat eddig 12 robotot fejlesztett ki, amelyeket Ukrajna, Németország, Ausztria, Svájc és Magyarország fegyveres erői teszteltek. „A nyugati demokráciák hadseregei nincsenek felkészülve a robotizált hadviselésre" – mondta Marc Wietfeld, az ARX vezérigazgatója és társalapítója. Ezeket a rendszereket könnyen, decentralizált módon kell gyártani, és jelentős számban kell telepíteni.

„Az ARX elkötelezett amellett, hogy hozzájáruljon az európai technológiai szuverenitáshoz e rendszerek gyártásának növelésével, szoftveresen definiált rendszerek létrehozásával és adaptív hardverek fejlesztésével, hogy kielégítse a robusztus és autonóm pilóta nélküli rendszerek iránti igényt" – tette hozzá Wietfeld. Az ARX robotjai a védelmi technológiához képest viszonylag kedvező árúak, darabonként 30.000 és 150.000 euró között mozognak – számol be róla az Interesting Engineering.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink