Trend A klímavédelem miatt lép ki egy lobbiszervezetből a Tesla

A klímavédelem miatt lép ki egy lobbiszervezetből a Tesla

autopro.hu/R.K.E. | 2024.03.11 14:16

A klímavédelem miatt lép ki egy lobbiszervezetből a Tesla

Fotó: Tesla

Az ausztrál autólobbi megosztottsága növekszik, mivel a Tesla és a Volkswagen támogatja a szigorúbb kibocsátási terveket, míg a többiek a szabályok lazítására törekszik.

A Volkswagen és a Toyota ellentétes álláspontot foglalt el a gépjárművek károsanyag-kibocsátásának csökkentésére javasolt új ausztrál szabályokkal kapcsolatban, míg az elektromos járműveket gyártó Tesla és Polestar kilépett az ország autólobbijából, tiltakozásul a csoport szigorúbb előírások elleni kampánya miatt.
A német autógyártó közölte, hogy támogatja a kormány terveit, és erősebb ösztönzőket szeretne a tiszta autók importőreinek, szöges ellentétben a fő lobbicsoporttal, amely a szabályok felhígítását szorgalmazza.

A Volkswagen néhány nappal később jelentette be, hogy szintén kilép a csoportból.. A Toyota, amely pick-up teherautók és SUV-ok kínálatával vezeti az autóeladásokat Ausztráliában, később azt mondta, hogy támogatja a lobbicsoport álláspontját, és felszólította a kormányt, hogy vizsgálja felül a terv szigorát és a fokozatosan bevezetett büntetéseket.

A szigorítás emelné az árakat

Annak érdekében, hogy több elektromos járművet helyezzenek forgalomba és csökkentsék a kibocsátást, Ausztrália olyan járműhatékonysági szabványokat javasolt, amelyek büntetik azokat az autógyártókat, amelyek intenzív kibocsátású modelleket importálnak, és jutalmazzák azokat, amelyek tisztább járműveket hoznak be.
A Szövetségi Autóipari Kamara szerint a kormány által preferált megoldás megemelné az árakat és korlátozná a választási lehetőségeket, különösen az országban népszerű pick-upok esetében.

A Polestar Australia, amely részben a kínai Geely Automobile tulajdonában van, kilépett a csoportból, egy nappal azután, hogy a Tesla is ezt tette, és azt mondta, hogy a lobbicsoportnak a javasolt szabályozás elleni kommentárja „visszavonhatatlanul károsította" a közvélemény bizalmát a politikában – írja a Reuters.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink