Trend A gyáripar legújabb kihívása a fenntarthatóság lesz

A gyáripar legújabb kihívása a fenntarthatóság lesz

autopro.hu/P.B. | 2020.09.10 04:19

A gyáripar legújabb kihívása a fenntarthatóság lesz

Fotó: Pexels

Az ökológiai lábnyom csökkentése természetesen eddig is fontos kérdés volt a gyáriparban, de a jövőben komolyan lemaradhatnak versenytársaikhoz képest azok a cégek, akik nem foglalkoznak a károsanyag-kibocsátás csökkentésével.

Hirdetés

Jelenleg a digitális átalakulás és az Ipar 4.0 térnyerésének korát éljük a gyáriparban, bár ezeknek már lassan túl vagyunk a csúcsán, annyira természetessé vált ezen vívmányok használata. A hangsúly most már a további optimalizáláson van, ám közben egyre inkább megjelenik a fenntarthatóság, mit központi elem.

A Gartner előrejelzése szerint 2029-re csak olyan nagyvállalatok maradhatnak talpon, melyek működése a körforgásos gazdasági modellen alapszik, tehát az összműködésük során nem termelnek károsanyagot, a termelés során keletkező hulladékot pedig újra felhasználják.

Az autóipartól kezdve a textiliparon át egészen az építőiparig az iparágak széles köre tartozik abba a kategóriába, ahol a körforgásos gazdaság és az újrahasznosítás kulcsszerepet kaphat – írja az Industry Week.

Az elektromobilitás önmagában nem elég

Az elektromos járművek megjelenése és terjedése ugyan nagy lépés a mobilitás környezeti terhelésének csökkentésére, ám közel sem minden. Több kardinális kérdés is felmerül a témakörben, ilyen az akkumulátorok előállításának tisztasága vagy az elhasználódott akkumulátorok kérdése.

Utóbbira több jó példát is találni: a Renault a ZOE elhasznált akkumulátorait energia tárolására szánt épületekben használják fel, a selejtezett autók üléseit pedig a textilipar hasznosítja. Ahogyan arról az autopro.hu korábban beszámolt, többek között az Audi is újrahasznosítja a kiszolgált akkumulátorait.

A digitalizáció a környezetvédelemben is segít

A körforgásos gazdaságra való átállás főleg a sok beszállítóval rendelkező nagy cégek számára jelenthet komolyabb kihívást, hiszen a teljes ellátási láncon alkalmazni kell a környezetkímélő megoldásokat.

Ebben nagy segítség lehet egy közös adatbázis és közös kommunikációs rendszer, ami az Ipar 4.0-ás megoldásokkal ma már viszonylag egyszerűen megvalósítható.

Kiemelt Partnereink