Trend A csehek nem fogják hagyni a belső égésű motorok betiltását

A csehek nem fogják hagyni a belső égésű motorok betiltását

autopro.hu/P.B. | 2022.06.17 16:23

A csehek nem fogják hagyni a belső égésű motorok betiltását

Fotó: Škoda Storyboard

Az Európai Unió soron következő elnöki tisztségét betöltő Csehország enyhíteni fog a 2035-re tervezett rendeleten, ami a belső égésű motorok teljes tiltásával járna. A csehek előtt ugyanakkor a franciák is megtehetik ezt, mint regnáló EU-s elnökök.

Petr Fiala cseh miniszterelnök szerint Csehország az EU soros elnöki tisztét betöltő országként arra fog törekedni, hogy enyhítse a belső égésű motorral szerelt új autók értékesítési tilalmát, amennyiben Franciaország ezt nem teszi meg. Fiala szerint a tilalom nem lehet 100 százalékos, mert az állampolgárok számára nem lenne elég autó.

A cseh miniszterelnök szerint az EU tervezett tiltása helyett csak szigorúan korlátozni kell a belső égésű motorral forgalomba helyezhető új autók számát. Fiata szerint az autók 90 százalékának kellene zéró emissziósnak lennie, így maradna tér a belső égésű motoroknak is – idézi a miniszterelnököt az iDnes.

Elhamarkodott lépés

Fiala szerint az Európai Parlament által június elején jóváhagyott kitiltás rosszul időzített, átgondolatlan és a jelenlegi helyzetben nem teljesen helyénvaló döntés volt. Az Európai Parlament továbbra is tárgyalni akar a tagországokkal a kérdésről, melyről legközelebb június 27-én és 28-án vitatkoznak Luxemburgban az uniós környezetvédelmi miniszterek.

„Megpróbáljuk elérni, hogy legalább a kompromisszumos javaslat átmenjen” - fogalmazott Fiala. Attól tart azonban, hogy a jelenlegi francia elnökség nem tud megegyezni a tagállamokkal, így a tárgyalások a cseh elnökségre szállnak át.

Fiala azt is elmondta, hogy keresni kell az elektromos autók költségeinek csökkentését és a töltőállomások hálózatának bővítését.

Sokan vannak hasonló állásponton

Ahogyan arról az autopro.hu is beszámolt, több országban sem értenek egyet az EP döntésével: az olaszok egyenesen a járműipart látják veszélyben, de a többség Németországban sem ért egyet a lépéssel.

Érdekesség, hogy a cseh iDnes honlapján indított szavazáson a válaszadók mindössze hat százaléka támogatja a belső égésű motorral szerelt autók teljes tiltását.

Tetszett ez a cikk? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink