Trend Ki védi meg az okosautókat a kiberbűnözőktől?

Ki védi meg az okosautókat a kiberbűnözőktől?

autopro.hu/Hírszerkesztő | 2016.02.23 13:56

Ki védi meg az okosautókat a kiberbűnözőktől?

A hálózatba kapcsolt járművek terjedése miatt egyre nagyobb hangsúly kerül a biztonsági kockázatok minimalizálására. A piac éveken belül várhatóan dollármilliárdokban lesz mérhető.

Hirdetés

Online térképhasználat, internetes médiaelérés, valós idejű forgalmi adatok – autóipari számítások szerint az ilyen és ehhez hasonló szolgáltatások terjedése miatt a 2018-ban Európában értékesített autók 90 százaléka csatlakozni fog a világhálóhoz. Az újfajta fogyasztói igények új szolgáltatásokat is szükségessé tesznek majd, ezek egyike lehet az autót irányító szoftverek biztonságos működésének garantálása. Az, hogy a járművekben egyre nagyobb szerepet kap az internettel való összeköttetés, óriási piacot nyithat meg az IT szektor vállalatai számára, számol be az autoblog.hu.

Az IT-biztonsággal foglalkozó Hunguard Kft. szakmai igazgatója szerint az informatikai rendszerek meghibásodása vagy feltörése esetén a jármű üzemképtelenné válhat, rosszabb esetben balesetveszély is kialakulhat. Lengyel Csaba szerint „a hagyományos informatikai rendszerekkel ellentétben itt minden hiba vagy támadás közvetlenül emberéleteket is veszélyeztethet.”

Bár az autógyártók is tisztában vannak az informatikai kockázatokkal, tavaly is fordult elő visszahívás a szoftver külső támadása elleni védelem hiányosságai miatt. Mivel a hackerek olcsó, akár pár tízezer forintos eszközökkel is képesek lehetnek az egy-egy autó feletti irányítás átvételére, az autógyártók számára megfontolandó ötlet lehet a IT-biztonságra specializálódott vállalatokkal való kooperáció.

Kiemelt Partnereink