Trend Ez lehet a magnéziumalapú akkumulátorok áttörése

Ez lehet a magnéziumalapú akkumulátorok áttörése

autopro.hu/B.B. | 2017.09.04 12:19

Ez lehet a magnéziumalapú akkumulátorok áttörése

Célt értek a fejlesztők, hiszen növelni tudták a lítium-ionos telepeknél több szempontból előnyösebb magnézium-akkumulátor hatékonyságát.

Hirdetés

Fordulathoz érkezhetett az akkumulátortechnológia egy, a tudósok szerint áttörésnek nevezett felfedezésnek köszönhetően. A magnéziumalapú akkumulátor hiába biztonságosabb a széles körben használt lítium-ion-telepekhez képest (azzal szemben nem gyúlás- és robbanásveszélyes), a szűkös energiaraktározási kapacitása miatt nem volt túl versenyképes – egészen eddig.

Augusztus végén kutatók a Nature Communications magazinban tették közzé, hogy egy nanostrukturált katódnak és a magnézium elektrolit újfajta megközelítésének hála „drasztikusan nagyobb hatékonyságot” értek el a magnéziumakkumulátoroknál. Yan Yao, a Houstoni Egyetem professzora tisztázta, a korábbi tesztekkel ellentétben a nem bontották fel a magnézium-klorid kötéseket, a katód ennek köszönhetően mutatott végül sokkal gyorsabb diffúziót.

A kutatók szerint az új magnézium-akkumulátor kapacitása 400 mAh/g, ez négyszerese a korábbi változaténak. A jelenleg a piacon leggyakrabban használt lítium-ion-telepek hasonló értéke 200 mAh/g között mozog, tette hozzá Yan Yao.

A kutatás 2014-ben kezdődött, a kísérletezés három amerikai egyetem és kutatólabor bevonásával folyt.

Kiemelt Partnereink