Dubaj már idén elindítja repülő taxi szolgáltatását (Videóval)

Szerző: autopro.hu/R.M. | 2017.02.17. 14:18

A dubaji Út és Közlekedési Hatóság bejelentette, hogy már tesztelik önmagukat vezérlő repülőautóikat, amelyek a város felett fuvarozzák majd az utasokat az egyre zsúfoltabb szárazföldi közlekedés miatt. A repülő taxikat már idén szeretnék alkalmazni, reményeik szerint év közepe felé beindulhat a szolgáltatás az Egyesült Arab Emírségek területén.

A kínai Ehang vállalat által gyártott Ehang 184-es nevű modell 300 méter magasra képes felszállni, és nagyjából 100 kilométeres hatótávval rendelkezik. A járművet elektromos motor hajtja, amely 8 propellernek szolgáltat energiát. A cég leírása szerint a teljes feltöltéshez elég lesz 2 óra.

A jármű anyaghasználatában is gondoltak a leendő helyszínre, így az jól bírja a nappali nagy hőséget és a hideg éjszakákat is.

Az Ethang komolyan gondolja a repülő autók elterjesztését, ezért igen nagy hangsúlyt fektettek a biztonsági rendszerekbe. Például ha valami meghibásodna útközben, a gép még mindig képes lesz a legközelebbi biztonságos helyre leszállni. Emellett komoly szoftveres védelemmel is rendelkezik majd az esetleges hackertámadásokkal szemben.

A levegőben teljesen magától működik majd, de a leszállást és a felszállást manuálisan fogják irányítani a földről - írta meg az autoblog.com.

Az ország az utóbbi időben igen tevékenyen részt vesz a közlekedés forradalmasításában. Például a Tesla vezérigazgatója, Elon Musk által fejlesztett hyperloop tömegközlekedési eszköz egyik első helyszíne lehet egy Dubai és Abu-dabi között kiépített vonal, ahol a több mint 160 kilométeres távot 12 perc alatt tudnák megtenni az utasok.