Techtogether Tanulószigetet nyitott Miskolcon a Bosch

Tanulószigetet nyitott Miskolcon a Bosch

Mester Nándor | 2013.09.24 08:13

Tanulószigetet nyitott Miskolcon a Bosch

Új elemmel bővült a Bosch duális szakképzést segítő programja Magyarországon: a miskolci üzemben úgynevezett tanulósziget nyílt a középiskolások gyakorlati oktatásának segítésére.

Összesen 24 szakközépiskolás diák sajátíthatja el az alapfogásokat a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. miskolci gyárában. Tulajdonképpen egy elkülönített üzemrészről van szó, ahol különféle mini gépsorokat állítottak fel, szerelő padok és segédeszközök állnak rendelkezésre - erről győződhetett meg az Autopro.hu tudósítója a helyszínen a napokban, amikor hivatalosan átadták a területet.

A duális szakképzés fontos része ez a lehetőség, hiszen az iskolában kapott elmélet mit sem ér gyakorlat nélkül, itt az üzemben tapasztalt mérnököktől és szakmunkásoktól kapják meg a rendszer szintű ismereteket az úgynevezett moduláris képzési szakaszban. - Kézbe vehetik az eszközöket, közelről láthatják a gyártási folyamatot, maguk is részesei lehetnek az egész termék előállításnak - ismertette a tanulósziget lényegét Csaba Sándor, a cég egyik szakmérnöke.

Tanulósziget a Boschnál

A tanulósziget területén - oktatók felügyelete mellett - ott jártunk idején 5-6 diák dolgozott. Ismerkedtek a pneumatika, a hidraulika rendszerekkel és egy félautomata gyártósor elemeivel és működésével. Már beállították a végellenőrző munkaállomást, ahol a kapcsolási rajzok alapján a diákok és a mérnökök közösen végzik a munkát egy-egy munkadarabon.

Rendelkezésre áll egy automatikus eszterga, illetve egy kiegyensúlyozó gép is. A későbbiekben hegesztőgépek és kézi présgépek használatát is bemutatják nekik, a tervek szerint lesz egy külön tekercselő-szigetelő munkaállomás is.

A vállalat a moduláris képzés és a tanulósziget mellett egy harmadik szakaszt is beiktatott saját programjába. Ez az úgynevezett "on the job" időszak, amikor úgymond élesben lehet kipróbálni az időközben szerzett tudást. A másodéves szakiskolások az egyik héten kettő, a másikon három napot, naponta hét órát töltenek a gyárban.

A Bosch nyilvánvalóan azzal a szándékkal indította ezt a projektjét, hogy ezzel is biztosítsa az utánpótlást, de ez a diákoknak is jó, hiszen már nem csupán a könyvekből ismerhetik meg a különféle Bosch-termékeket, hanem közelről. A vállalat igazgatója egyébként azt mondta a tanulósziget megnyitásán: természetesen az a cél, hogy a közép és felsőoktatás támogatása nyomán a magasan képzett magyar szakemberek a cégnél vállaljanak munkát, de ha mégsem, akkor is elmondhatják magukról, hogy világszínvonalú tudást szereztek a Boschnál.

A német nagyvállalat az elmúlt négy évben 35 milliárd forintot fordított magyarországi beruházásra, ebből az állami és uniós támogatás megközelítette az ötmilliárd forintot. A fejlesztéseknek köszönhetően a 2009-es ezres létszám több mint duplájára nőtt. A gyár hosszú távú munkalehetőséget kínál pályakezdőknek, tapasztalt munkásoknak egyaránt a legmodernebb autóipari termelés és fejlesztés terén. A középiskolásokon kívül a miskolci egyetemmel is hosszú évek óta szoros az együttműködés, a mechatronikai tanszéken sok olyan hallgató tanul, aki éppen a Boschnál szerzett vagy szerezhet gyakorlati tudást.

Kiemelt Partnereink