Techtogether Sikercsapat készíti fel a magyar autósport szerelő utánpótlását

Sikercsapat készíti fel a magyar autósport szerelő utánpótlását

autopro.hu | 2019.11.14 17:20

Sikercsapat készíti fel a magyar autósport szerelő utánpótlását

Sokat tesznek a magyar autósport jövőjéért Kecskeméten, ahol a Michelisz Norbert és Bári Dávid által alapított M1RA versenycsapat partneri kapcsolatot alakított ki a Gáspár András Szakközépiskolával. A M1RA Academy program keretében az iskola tanulói már magyar bajnoki futamgyőztes versenyautót is felkészítettek a Hungaroringen.

A Magyarország legsikeresebb, vb-ezüstérmes túraautósának, Michelisz Norbertnek a nevével fémjelzett M1RA 2017-es megalakulásakor a csapat céljai között szerepelt, hogy a bizonyítani vágyó fiatal mérnököknek és autószerelőknek lehetőséget teremtsenek tanulásra és szakmai fejlődésre.

„Tudjuk, hogy milyen sokat számítanak a versenykörülmények között megszerzett tapasztalatok és élmények, hiszen a csapat több tagja, köztük én is iskola mellett kezdtem ismerkedni az autósporttal – hozott példát Bári Dávid, a M1RA vezetője. -A versenysportok fellobantják a tökéleteshez közeli teljesítmény elérése iránti vágyat, és a versenyhelyzet úgy általában jót tesz egy termék vagy szolgáltatás minőségének, ami ilyen programok esetében konkrétan a diák és az oktatás. Felelősség, határidők, csapatmunka, határok, fegyelem, figyelem és kitartás. Mind olyan fogalmak, amelyeknek elsajátítása és gyakorlása bármely diák hasznára válik, és amelyek az autósportban koncentráltan vannak jelen.”

A M1RA mostanra a nemzetközi túraautózás egyik elismert szereplőjévé érett, hiszen 2017-ben az akkor legmagasabb TCR-szériának számító International Series bajnokcsapata volt, azóta pedig 2018-ban és idén is negyedik lett a TCR Európa-kupában. A kiemelkedő nemzetközi eredmények idehaza sem maradtak elismerések nélkül: a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség 2017-ben és 2018-ban is a M1RA-t választotta meg az év csapatának, két évvel ezelőtt pedig a nem olimpiai sportágakat tömörítő Nemzeti Versenysport Szövetség is az év autósport csapatának választotta meg Bári Dávidék alakulatát.

Az erős nemzetközi motorsport mezőnyben felhalmozott tudást és tapasztalatot igyekeznek a M1RA szakemberei átadni a fiataloknak, ezért a M1RA Academy programban a Gáspár András Szakközépiskola szakoktatóival kiegészülve valódi versenyhelyzetben fejlesztik a tanulók kompetenciáit.

„Ugyan a valódi autóversenyeken a cél a cél, itt most a cél az út maga. Bízunk benne, hogy sok fiatalnak vonzóvá tudjuk tenni az autószerelői pályát az autósporttal, és ha a végén mindenkinek nem is tudunk majd lehetőséget adni, biztos vagyok benne, hogy ezek a diákok a most magukba szívott értékekkel máshol elhelyezkedve is jótékony hatással lehetnek a magyar autósport kultúrájára” – fogalmazott Bári Dávid.

Bár most még nem az eredmény a legfontosabb, sikereket is mutattak már fel a diákok, hiszen három versenyhétvégén indult idén a M1RA Academy. A Swift Cup Europe-on Brnóban, a hungaroringi debütálás után már két negyedik helyezést ért el a csapat Al-Absi Gáberrel a volán mögött. Ezt követően októberben a magyar országos gyorsasági bajnokság 1600-as kategóriájában az első futamgyőzelem mellett további két dobogó jött össze egy-egy harmadik hellyel.

„Nyolc autószerelő és autótechnikus diák vett részt az autó felkészítésében, akik közül egyszerre mindig négyen voltak jelen a versenyhétvégéken váltásban – árulta el Sári Zoltán, a Gáspár András Szakközépiskola szakmai vezetője. – Az iskolai teljesítményük és érdemjegyeik alapján választottuk ki őket. Nagyon hasznos, hogy a diákok gyakorlatban látják, milyen különbségek vannak a hagyományos műhelymunka és egy verseny között. Volt, hogy másfél óra alatt kellett megszerelniük egy teljesen szétesett kuplungot két futam között. Felbecsülhetetlen tapasztalatokat szereztek a M1RA Európa-kupában bizonyító profi szerelőinek és mérnökeinek útmutatásával.”

Az együttműködés nemcsak folytatódik jövőre, hanem még szorosabbá válik, a tervek szerint 2020-ban már teljes bajnoki szezont teljesítene a M1RA és a Gáspár András Szakközépiskola szakköre, így még több diáknak önkéntes gyakorlati lehetőséget biztosítva. A tavaszi tanévtől kezdve pedig műhelyóra keretében a versenyautó és demonstrációs eszköz is rendelkezésre áll majd az iskola új műhelyében, így a motorsportban használt, hagyományostól eltérő eszközök, folyamatok és kommunikáció oktatásával színesítik az autós szakmai képzést.

Kiemelt Partnereink