Techtogether Ostromolják a fiatalok a duális képzést nyújtó cégeket

Ostromolják a fiatalok a duális képzést nyújtó cégeket

autopro.hu | 2015.02.12 07:35

Ostromolják a fiatalok a duális képzést nyújtó cégeket

Bár még tart a jelentkezési folyamat, idén is többszörös túljelentkezés tapasztalható a Kecskeméti Főiskola duális partnercégeinél.

Hirdetés

A Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Karral együttműködő partnereknél az eddigi adatok szerint 69 helyre 564-en szeretnének bekerülni, vagyis több mint nyolcszoros a túljelentkezés.

Mint ismert, a Kecskeméti Főiskola német modell alapján 2012-ben kezdte el a duális képzést járműmérnöki szakon, két jelentős járműipari céggel karöltve. Jelenleg három évfolyamon 20 partnervállalatnál 121 hallgató vesz részt duális képzésben a járműmérnök szak mellett gépészmérnök és műszaki menedzser szakokon.

2015 szeptemberétől ismét bővül a duális képzés a Kecskeméti Főiskolán, immár 29 cég kíván hallgatókat fogadni a főiskolával együttműködve, a műszaki terület mellett mérnökinformatikus és kertészmérnök szakok is indulnak duális formában.

A Kecskeméti Főiskola duális képzésének "első fecskéi"

A képzéstípusban rejlő kedvező lehetőségeket többféle vállalattípus képviselői is felismerték. A multinacionális cégek - mint a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft., a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. vagy a Guardian Orosháza Kft. - mellett olyan teljesen magyar tulajdonú nagyvállalkozások is megtalálhatók a partnerek között, mint a Fémalk vagy az Univer. 13 cég szerepel a kis- és középvállalkozások partneri listáján a Kecskeméti Főiskolánál, amelyek közül nem egy 20-nál kevesebb munkavállalót foglalkoztat, és van két egyéni vállalkozó partnere is az intézménynek.

Arányokban kifejezve 44,8 százalék a nagyvállalatok, 51,7 százalék a kis- és középvállalkozók, valamint egyéni vállalkozók aránya. A fennmaradó 3,5 százalék a Magyar Nemzeti Bank szerepvállalását jelzi a gépészmérnök szak gazdasági gépészmérnök szakirányán, amely egyedülálló a magyar felsőoktatásban.

Ösztöndíj mellé céges juttatás, ipari tapasztalat - vonzó kombináció

A Kecskeméti Főiskola partnercégeinek többsége már az ősz folyamán megkezdte az előzetes toborzást, hogy a Duális Képzési Tanács jóváhagyása után – amelyre 2015. január 26-án került sor – azonnal megkezdhessék a kiválasztásokat. A modell egyik eleme alapján ugyanis a leendő duális hallgatóknak két feltételt kell teljesíteniük: sikeresen kell szerepelniük egy adott cég kiválasztásán, emellett a központi felvételi eljárásban a megfelelő pontszám elérésével be kell jutniuk a Kecskeméti Főiskola megfelelő szakára. A jogszabályok szerint a cégeknek legkésőbb a felvételi eljárás sorrend-módosítási határidejéig kell értesíteniük a jelentkezőket a kiválasztásról vagy az elutasításról.

A kimagasló túljelentkezés azt jelzi, hogy a felvételizők felmérték a képzés szakmai és anyagi előnyeit, amiről a Kecskeméti Főiskola duális hallgatóinak már kézzel fogható tapasztalataik vannak. A duális formában tanulók a főiskolán a nem duális hallgatókhoz hasonlóan teljesítik az adott alapszak követelményeit, a cégnél eltöltött időszakok alatt pedig plusz tudásra és tapasztalatra tesznek szert a legjobb gyakorlati szakemberektől, illetve bepillantást nyernek egy vállalat működésébe.

A modell fontos eleme, hogy a hallgatók munkaszerződéssel egész évben havi juttatást kapnak a cégektől, ami a főiskolai szorgalmi időszak alatt is jár. Ennek minimális összegét törvény szabja meg, ami heti szinten a bruttó minimálbér 15 százaléka, vagyis havi szinten több mint a bruttó minimálbér 60 százaléka - jelenleg adó- és járulékmentesen -, de egyes cégek további juttatásokat is biztosítanak. Nappali tagozatos főiskolásként pedig a duális hallgatók tanulmányi ösztöndíjat és szociális támogatást is kaphatnak, így lehetséges bevételeik jóval meghaladhatják a minimálbért.

Alapvetően azt tapasztaljuk, hogy nagyon érdekli a fiatalokat a duális képzés, sokan tervezik, hogy ilyen formában tanuljanak tovább. Úgy látjuk, tetszik a fiataloknak ez a különleges, gyakorlatiasabb oktatási forma. Érthető, hiszen a nappali tagozatos hallgatókat illető kedvezmények mellett a gyakorlati lehetőséget biztosító partnertől is havi rendszeres juttatást kapnak a képzés résztvevői – nyilatkozta korábban szakportálunknak Ailer Piroska, a Kecskeméti Főiskola rektora.
Hirdetés

Kiemelt Partnereink