Techtogether Mindenre felkészít a Formula Student East

Mindenre felkészít a Formula Student East

MTI | 2022.08.11 04:20

Mindenre felkészít a Formula Student East

Fotó: Formula Student East - Press 2020

A régió legnagyobb nemzetközi konstrukciós mérnökversenye, a Formula Student East szinte mindenre felkészíti a résztvevőket, a tervezéstől a kivitelezésen keresztül a jármű irányításáig, teszteléséig, és az egész üzleti környezetet létrehozásáig - mondta a technológiai és ipari miniszter.

Hirdetés

Palkovics László a Hungaroringen hatodik alkalommal, augusztus 8-12. között megrendezett Formula Student East nemzetközi hallgatói konstrukciós verseny fővédnökeként arról beszélt, hogy az autómobilitás jövőjével kapcsolatban hasonló döntések előtt áll a világ, mint 100 évvel ezelőtt, amikor az volt a kérdés, hogy az elektromos vagy a belső égésű motoroké legyen a jövő, és a belső égésű motorok győztek.

Elmondta: az elektromos hajtás az elmúlt évtizedekben erőteljesen teret nyert, amit jórészt a környezeti terhelés csökkentésének igénye indokol. Vannak ugyanakkor olyan technológiák, amelyeket nem szabad elfelejteni - ilyen a belső égésű motor is -, amelynek fejlesztésében és gyártásában különleges képességei vannak Európának - tette hozzá.

Segíti a belső égésű motorok fejlesztését

Palkovics László emlékeztetett: az EU környezetvédelmi tanácsa úgy döntött, még ad esélyt a belső égésű motoroknak, amennyiben a következő időszakban sikerül karbonsemleges, szintetikus vagy bioüzemanyagokat fejleszteni.

A Formula Student East verseny számára ez pozitív fordulat, megnőtt általa a verseny jelentősége. A magyar kormány ugyanis elkötelezett a hasonló fejlesztésekkel szemben, ezért a továbbiakban is támogatni fogja a versenyt - jelezte a miniszter.

Bővült a mezőny tavaly óta

A Formula Student East versenyen az idén 22 ország 84 csapata - köztük ö magyar alakulat - vesz részt saját fejlesztésű járműveikkel, belső égésű, elektromos és önvezető kategóriában. A tavaly kiírásban 71 csapat vett részt.

A Formula Student világszerte nagy népszerűségnek örvendő oktatási célú versenysorozat, amelyben a csapatok a maguk által megépített versenyautókkal vesznek részt. A hallgatók ezáltal a gyakorlatban csiszolhatják a tanultakat, éles helyzetben fejleszthetik mérnöki tudásukat.

A rendezvény minden évben lehetőséget biztosít a közép- és kelet-európai régió mérnökhallgatói számára, hogy a világ elsőszámú Formula Student csapataival versenyezhessenek.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink