Techtogether Jó kilátásokkal kezdi az évet a Szombathelyi Gépész

Jó kilátásokkal kezdi az évet a Szombathelyi Gépész

Végh Martin | 2022.03.17 13:19

Jó kilátásokkal kezdi az évet a Szombathelyi Gépész

A Szombathelyi Gépész – StudentTechLab a 2021-es Techtogether Automotive Hungay-n, ahol a csapat harmadik helyezést ért el, és több különdíjat is bezsebelhetett | Fotó: Szombathelyi Gépész – StudentTechLab

A Szombathelyi Gépész – StudentTechLab, az ELTE Informatikai Kar Savaria Műszaki Intézet mérnökhallgatói csapata idén is szeretné megismételni a korábbi évek sikereit. Emellett a csapat hamarosan beköltözhet az új laboratóriumába, ahol a csapattagok többek között elkezdhetik a már régóta tervben lévő robotkarjuk építését. Az idei tervekről Horváth Kristóf Tibort, a csapat vezetőjét kérdeztük.

- Mik a csapat 2022-as tervei? Gondolok itt a versenyzésre, illetve a laboratóriumi projektekre egyaránt.

- Az idei évben is részt veszünk a Techtogether Automotive Hungary versenyen, és hasonlóan jó eredmény elérésére törekszünk, mint a korábbi években. Az idei évre más verseny még nincs betervezve, de ez idővel könnyen változhat. A fő célunk idén a tavalyi interjúnk során már említett robotkarunk építésének megkezdése. A mechanikai tervezés a végéhez érni látszik, és most már szakdolgozati témaként is szerepel a robot, szóval egy ígéretes év előtt állunk!

- A csapat tavaly nyáron még a laborján dolgozott. Befejeződtek mostanra a munkálatok? Tudnál egy kicsit mesélni magáról a laborról, annak felszereltségéről, céljairól, valamint az esetleges jövőbeli fejlesztésekről?

- A laborunk építése még zajlik, de a fő formáját már elnyerte, már csak a hallgatóknak kell belakniuk. Az elsődleges célja, hogy a hallgatóknak legyen egy hely, ahol kényelmesen dolgozhatnak a projekteken, illetve a versenyfeladatokon, de kutatási célú felhasználással is számolunk. Főleg adaptív gyártásra vagyunk berendezkedve, így aki ellátogat hozzánk az 3D nyomtatókkal és 3D szkennerrel találkozhat, de vannak elektronikai eszközeink is, például oszcilloszkóp, valamint mikrovezérlők. A jövőben a szerszámparkunkat fogjuk bővíteni, napirenden van többek között egy lézer vágó-gravírozó beszerzése is.

3D nyomtatók a szombathelyi csapat laboratóriumában

3D nyomtatók a szombathelyi csapat laboratóriumában

Jelentős előrelépésnek fog számítani a még készítés alatt álló weboldalunk elindítása. Ez elég sok projektmunkákhoz kötődő funkcióval fog rendelkezni, köztük egy olyan felülettel is, ahol munkaállomás- és eszközhasználathoz lehet majd időpontot foglalni elkerülendő a torlódást. Ezen a felületen tervezünk egyedi blog oldalakat is vezetni, melyeken az egyes projektmunkák helyzete, folyamatai lesznek figyelemmel kísérelhetőek. Ezenfelül ugyancsak a weboldalunkon szeretnénk követhetővé tenni a laboreszközök működését, kihasználtságát is.

- A legutóbbi, tavaly nyári interjúnk idején sok első éves hallgató volt a csapatban. Milyen jelenleg az összetétel?

- A csapat összetétele javarészt megmaradt, de már mindenki több tapasztalattal rendelkezik. Jelenleg a harmad- és másodévesek képviseltetik magukat a legnagyobb arányban a csapatunkban.

- Korábbi beszélgetésünkkor említetted, hogy tervezitek a csapat bővítését a programtervező informatikus és az angol nyelvű képzések hallgatóival. Sikerült elérni ezt a célotokat?

- A tavaly őszi Techtogether Automotive Hungary-n már az angol nyelvű hallgatóinkkal együtt vettünk részt, és rendkívül jó eredményt értünk el. Amennyiben lehetőségünk lesz rá, az idei évben is velük indulunk a versenyen. Továbbra is cél, hogy programtervező informatikus hallgatókat bevonzzunk, de sajnos még nem értünk el áttörést ezen a területen. Ezenkívül pénzügyes hallgatók jelentkezését is várjuk, tekintettel a versenyfeladatok összetételében idén végbe ment változásokra.

- Ha jól gondolom az előző félévben már normál rend szerint, a járványügyi korlátozások jelentette akadályok nélkül folyhatott a munka. Mennyire és melyik területeken érezhető a pozitív hatása a normál kerékvágáshoz való visszatérésnek?

- A pozitív hatás leginkább a csapattagok kapcsolatában nyilvánul meg. Sokkal többet vagyunk együtt, és így a munkavégzés hangulata és minősége is jobb – ez jól látszik a laborfejlődés felgyorsulásán is. Természetesen annak hatása sem elhanyagolható, hogy tanulmányainkat kevesebb időráfordítással tudjuk folytatni, ennek köszönhetően ugyanis sokkal egyszerűbbé vált a munka szervezése.

- Hogyan készültök a májusi Techtogether Automotive Hungary versenyre? Van valami konkrét célkitűzésetek, tervetek a megmérettetéssel kapcsolatban?

- Az előkészülést a megfelelő csapatszerkezet kialakításával kezdtük, és még most is ez van folyamatban. Nagy kihívást jelent számunkra a pénzügyi és menedzseri feladatok megoldása, így jelenleg is zajlik a tagfelvétel. Szeretnénk a jövőben is az eddigiekhez hasonlóan jó eredményeket elérni, és ennek megfelelően határozzuk meg céljainkat.

Az autopro.hu az Automotive Hungary szakkiállítással egybekötve, május 10-11. között ismét megrendezi a Techtogether Automotive Hungary versenyt, ahol a magyar mérnökhallgatói csapatok műszaki és gazdasági feladatokat megoldva mérhetik össze tudásukat. Minden érdeklődőtőt szeretettel várunk a verseny helyszínén, a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban!

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink