Techtogether Hajóépítők is jönnek a Techtogetherre, ők a Pannon Ráják

Hajóépítők is jönnek a Techtogetherre, ők a Pannon Ráják

Kuthi Áron | 2019.10.04 05:01

Hajóépítők is jönnek a Techtogetherre, ők a Pannon Ráják

A hazai mérnökhallgatói versenygép-építő csapatok közül a Pannon Rája Solar Boat Team az egyik legfiatalabb, 2017-ben alakultak. A veszprémi hallgatók a modellépítésnél tartanak, ez után tudnak ráfordulni az életnagyságú, normál méretű versenyhajó megépítésére. Nagy álmuk eljutni a monaco-i és a holland Solar Boat Challenge-re. Csomós Bence projektkoordinátor számolt be a felkészülésről.

– Honnan a rája név és kikből áll a csapat?
– A nevünket az első maketthajónk különleges trimarán alakja ihlette, mely felülnézetből egy úszóit szétterpesztő rájára hasonlított. Ezenkívül igyekeztünk a nevet a vízhez, a gyorsasághoz és ügyességhez is igazítani, melyekhez a tengeri állat szintén kapcsolható. A Pannon név pedig a csapat otthonát, a Pannon Egyetemet fémjelzi. Csapatunk teljes létszáma tanévenként változó, de van egy kb. 4-5 fős mag, akikkel együtt a teljes csapat kb. 8-10 hallgatót foglal magában. A hallgatóink többsége mechatronikai- és gépészmérnök szakos, akik főleg CAD tervezésben, gyártástechnológiában és elektromos áramkörök tervezésében járatosak, de volt már anyagmérnök, villamosmérnök és gazdasági területen tanuló hallgatónk is, utóbbi tagjaink a PR-tevékenységünket segítették.

– Milyen munka zajlik jelenleg a csapatban?
– Versenyen eddig nem voltunk a hajóval, mert az első versenyhajónkat, mondhatni a prototípusunkat fejlesztjük jelenleg is. Nyáron elkészítettünk egy kicsinyített szárnyas RC modellhajót, mellyel sikeresen teszteltük a kialakítás hidrodinamikai és manőverezhetőségi adottságait. Ezt egy fontos mérföldkőnek tekintjük. A felkészülés része jelenleg a megszokott tanévkezdős tagtoborzáson túl például, hogy az elkészült villamos és koncepcionális tervek alapján beszerezzük a főbb hajtásmodulokat, mint például a kis átmérőjű 3 fázisú BLDC villanymotort és a hajócsavart. Ennek finanszírozására keressük jelenleg is a szponzorokat. Eddigi szponzoraink között említhetjük a WIA Yacht-ot, a Balluff veszprémi vállalatát, továbbá a Berill Kft. és a Carbogel juttatott minket eddig támogatáshoz, akiknek köszönjük ez úton is a hozzájárulásaikat.

A prototípushajónk egyelőre egy egyszerű, egytörzsű, széles fedélzetű szárnyashajó, mely a releváns versenymezőnyben normál típusnak mondható. Mindemellett céunk egy trimarán kialakítású szárnyashajó, mely egy továbbfejlesztési lépés eredménye a mostani hajónk gyártási- és versenytapasztalatai alapján.

– A hajóknak milyen versenyei léteznek, melyek a fontos helyszínek?
– Bízunk benne, hogy sikerül eljutnunk nemzetközi versenyekre, akár Monacoba, akár például egy holland Solar Boat Challenge-re az elkövetkezendő két évben.

– Hogy zajlik a felkészülés a Techtogether mérnökhallgatói csapatversenyre?
– A Techtogether versenyek rendszeres résztvevői vagyunk eleinte Pannon Racing, majd Pannon Rája Solar Boat Teamünkkel. Nagyon szeretjük ezeket az alkalmakat, hasznos ipari kapcsolatokra és tudásra tudtak szert tenni a mindenkori csapattagjaink. Átlagosan eddig a felső középmezőnyben végeztünk, ami számunkra jó eredménynek számít. Jelenleg a tavalyi feladatsorok tanulmányozásával várják tettre készen hallgatónik az idei feladatsorokat és gyűjtik, formálják az anyagot a csapatbemutatóra.

Kiemelt Partnereink