Techtogether Egyre jelentősebb vállalati együttműködésekben az Edutus Egyetem Műszaki Intézete

Egyre jelentősebb vállalati együttműködésekben az Edutus Egyetem Műszaki Intézete

Gulyás Géza | 2021.01.18 13:22

Egyre jelentősebb vállalati együttműködésekben az Edutus Egyetem Műszaki Intézete

A termelésben az anyagmozgatási feladatok megoldásához használt szállítószalag pálya. | Fotó: Edutus Egyetem

Komárom-Esztergom megye egyetlen egyeteme, az Edutus Egyetem igazán mozgalmas évet tudhat maga mögött. Hogyan élte meg ezt a magasan képzett munkaerő utánpótlás biztosításában és helyben tartásában érintett, a műszaki képzéseket koordináló, a cégekkel széles körű, napi kapcsolatokat építő Műszaki Intézet? Mit hozhat az idei 2021-es év? Interjú dr. Peredy Zoltánnal az Intézet vezetőjével.

Hirdetés

Hogyan értékeli az elmúlt évet?

A 2020. év a Műszaki Intézet szempontjából sikeresen indult, hiszen Japán egyik legrangosabb magánegyetemével a Waseda Egyetemmel közösen egy nemzetközi oktatói-kutató-hallgatói konferenciát szervezett az Edutus Egyetem Budapesten, majd ezt követte egy sikeres Műszaki Intézeti, illetve Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. látogatás Tatabányán.

A tavaszi félév során a COVID-19 járvány miatt át kellett állnunk az online oktatásra, amely lényegében zökkenőmentesen valósult meg. Ezt nagyban segítette, hogy az Edutus Egyetem 2012 óta alkalmazza az online webináriumi rendszert, melynek segítségével a hallgatók bármilyen tetszőleges helyszínről be tudnak csatlakozni az előadásokba, illetve azokat utólag is visszanézhetik.

A járványhelyzet miatt megváltozott körülmények ellenére sikerült új alapokra helyezni a Műszaki Intézet meglévő céges kapcsolatait, illetve újabb cégekkel stratégiai partnerségi megállapodásokat kötni, amelyek a képzési együttműködéseken túlmenően megteremtik a projekt alapú együttműködések, valamint az oktatáshoz szükséges infrastruktúra fejlesztésének a lehetőségeit adott keretek között.

Milyen kézzelfogható eredményeket hoztak a céges stratégiai partnerségek tavaly?

A 2020-as évből három, a többi közül kiemelkedő céges partnerséget szeretnék megemlíteni. Az egyik ezek közül a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft.-vel kialakított partneri kapcsolat. A vállalat a Műszaki Intézet számára a gyakorlati oktatást segítő három elemből álló szállítószalag pályát biztosít. Az eszköz lehetővé teszi az automatizálási és folyamatszervezési megoldások bemutatása mellett adott karbantartási ismeretek átadását is. A szállítószalag pálya az érintésvédelmi tanúsítvány mellett természetesen CE megfelelőséggel is rendelkezik (ez utóbbi az mutatja, hogy a berendezés megfelel a gépek biztonságáról szóló európai irányelv előírásainak). Emellett Intézetünk is részt vesz több más tanszékkel együtt a három féléves, egyéb felnőttképzési körbe tartozó Cella Vezető Bridgestone Akadémia programban, amelynek célja, hogy cég által támogatott kollégák megkapják a munkakörük hatékonyabb ellátásához szükséges műszaki, gazdasági és menedzsment ismereteket.

A Műszaki Intézet további jelentős partneri kapcsolatot alakított ki a B&O Engineering Kft.-vel is. A komáromi székhelyű, hazai tulajdonú cég, a megye egyetlen ipari automatizálással és robotikával foglalkozó vállalkozása. A gyártás mellett saját fejlesztéseket is végeznek, valamint az értékesítést is maguk oldják meg. Emellett a különböző műanyag alkatrészek vágására, hegesztésére alkalmas ultrahangos technológia alkalmazásában is élen járnak (aminek például az elektronikai iparban lehet jelentősége). A cég átadott 2020. augusztusában Intézetünknek egy oktatási és kutatási célú, kisméretű elemek hegesztésére alkalmas ultrahangos hegesztőkészüléket. Tervezzük a velük való együttműködés során, hogy közösen megkeresünk különböző ágazatokban cégeket felmérve a műszaki és szervezetfejlesztési igényeiket és erre közösen kidolgozunk és kiajánlunk egy komplex csomagot (technológiai, szolgáltatási és képzési elemekkel).

A RINCO MP351 típusú, analóg ultrahangos hegesztőberendezés átadása a B&O Engineering Kft.-től.

A RINCO MP351 típusú, analóg ultrahangos hegesztőberendezés átadása a B&O Engineering Kft.-től. | Fotó: B&O Engineering Kft.

Az Intézetünk számára harmadik kiemelt fontosságú vállalat a Fanuc Hungary Kft. A Műszaki Intézet törekszik arra, hogy tevékenységét és vállalati kapcsolatrendszerét a megye határain túl is kiterjessze. A törökbálinti székhelyű céget a világ első három robotikai fejlesztő, gyártó és értékesítő cége között tartják számon, tíz éve vannak jelen Magyarországon. Most szeretnének nyitni a köz és a felsőoktatás irányában, átadva a napjainkban szükséges robotikai ismereteket és technológiai tudást. A velük való együttműködés során sikerült olyan szoftveres lehetőségekhez jutnunk. amelyek lehetővé teszik a robotikai oktatásunk színvonalának emelését. A cég egyik kiemelt előadóként szerepelt az Edutus Egyetem 2020. évi Tudomány Napi konferencia plenáris ülésén is.

Hogyan látja az előttünk álló 2021 évet?

A 2021. évet még részben a koronavírus-járvány, részben az ennek következében elinduló folyamatok határozzák meg. A cégek a talpon maradás érdekében rákényszerülnek az automatizálási, robotizálási technológiai megoldások mellett, hogy az online digitalizációs termelési és munkaszervezési megoldásokra is nagyobb figyelmet fordítsanak. Mindez a munkavállalóktól is más készségeket és szemléletet igényel majd. Ezeket mindenképpen figyelembe kell venni a Műszaki Intézetnek a képzési kínálatának aktualizálásában, lefedve a helyi munkaerő piac igényeit, másfelől az érintett munkavállalók számára szakmai továbblépési lehetőségeket kínálva.

Véleményem szerint az előttünk álló időszakban oktatási szempontból az egyik kiemelt feladatunk lesz a mesterséges intelligencia és a digitalizáció erősítése az Edutus Egyetemen, az ilyen jellegű ismeretanyagok beépítése a meglévő tantárgyakba, illetve új, releváns tárgyak tananyagainak a kidolgozása és a tantervekbe való beemelése. Ehhez természetesen szükségesek bizonyos hardver és szoftver oldali fejlesztések is.

Elképzeléseink között szerepel a hét féléves alapszakos képzésekre épülő három féléves alapszakos szakmérnöki képzések feltételeinek a megteremtése is (például prediktív karbantartó vagy robotikai vagy fenntartható és megújuló energetikai létesítménygazdálkodási szakmérnök).

Itt hívnám fel a figyelmet arra, hogy 2021. február 15-ig lehet beadni a felsőoktatási felvételi jelentkezést a 2021. szeptemberben induló Edutus Egyetemi képzésekre a felvi.hu felületen. A kétéves felsőoktatási szakképzéseinkre való jelentkezéskor az emelt szintű érettségi nem követelmény. Aki eredményesen elvégzi a felsőoktatási szakképzést (ezzel felsőfokú szakképesítést szerez, de felsőfokú végzettséget nem), azt fel tudjuk venni az alapszakos, azaz felsőfokú végzettséget (diplomát) adó képzéseinkre.

Hogyan tovább? Milyen elképzelések, tervek vannak?

Most indul el az a munka, amely a 2021-2024 időszakra szóló, az Egyetem új Intézmény Fejlesztési Tervének elkészítését célozza. (Ez a feltétele annak, hogy egyetemünk jogosult legyen pályázni a 2021-2027 időszak közösségi pályázati forrásaira). A megye gazdasági-társadalmi környezete folyamatosan változik és ezeket a Műszaki Intézetnek is le kell követnie szemléletben, oktatási-kutatási-szolgáltatási kínálatában testre szabottan, a helyi gazdasági szereplők igényeinek megfelelően és ezeket érvényre juttatni valamilyen formában megjeleníteni abban a dokumentumban, amely az Egyetem működésének a vezérfonalát fogja jelenteni a jövőben.

Célunk az oktatási és kutatási feladatok mellett az egyedi ipari megbízások elvégzésre is alkalmas, minőségirányítási rendszerében az ISO 9001:2015 szabványnak megfeleltetett lézerlaboratóriumunk működésének újragondolása, hiszen a járvány érzékenyen érintette az ipari megrendeléseit. A céges ügyfél visszaépítésére elindul egy folyamat, de hosszabb távon a megoldás mindenképpen az lehet, ha a lézerlaboratóriumunkat egy ipari anyagmegmunkáló központtá alakítjuk át. Ez azt jelenti, hogy eszközállományának bővülése lehetővé teszi a komplexebb céges megbízások megszerzését is (lézeres vágás, hegesztés, felületkezelés mellett lemezhajlítás, forgácsolásos technológiák is). Emellett végig kell gondolnunk, hogy az egyedi ipari megbízások megszerzése mellett, az előzetes igények felmérését követően a meglévő eszközállományunkkal és kapacitásainkkal is összhangban, valamilyen saját terméket fejlesszünk, gyártásunk és értékesítésünk.

Kiemelt Partnereink