Techtogether Egyetemi összefogásban indul mechatronikai képzés

Egyetemi összefogásban indul mechatronikai képzés

autopro.hu | 2014.07.17 09:07

Egyetemi összefogásban indul mechatronikai képzés

A Nyugat-magyarországi Egyetem konzorciumi partnerségben a Budapesti Gazdasági Főiskolával, a Pécsi Tudományegyetemmel, a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvánnyal és a Pannon Fejlesztési Alapítvánnyal indított uniós támogatottságú, 750 millió forintos projektet Gépészeti mechatronikai hálózati kutatás és képzési együttműködés címmel. Tatai Sándor, a NyME adjunktusa, a projekt szakmai vezetője számolt be a tervekről.

− Mi adta az alapját a projekt indításának?
− Magyarország ipari fejlődését a jármű- és gépiparra valamint a mechatronikára lehet alapozni. A mechatronika az intelligens gépek tudománya, a gépészet, az elektronika és a számítógépes irányítás egymás hatását erősítő integrációja. A térségnek állandóan meg kell újítania gazdasági és üzleti környezetét, hogy megfelelő szociális és gazdasági környezetet tudjon biztosítani a már ott működő járműipari vállalkozásoknak, valamint vonzóvá kell válnia új, elsősorban befektetők és kapcsolódó beszállítók számára.

Tatai Sándor

− A projekt több célkitűzést valósít meg. Hogyan oszlanak meg a feladatok a konzorciumi partnerek között?
− Alapvetően a projekt hat nagy témakörre épül fel. Ezek az ipari kereslet-kínálati program, a szervezet és kapcsolatfejlesztési program, a mechatronikai képzési program, az ágazati K+F együttműködések program, az intézményközi szolgáltatásfejlesztési program, valamint az intézmények együttműködés-fejlesztési programja. Ezeken belül vannak különböző alprogramok, s a konzorciumi partnerek a saját vállalt feladatuk mellett segítik a többi résztvevő munkáját egyes részterületek támogatásán keresztül.

− Milyen feladatai vannak a Nyugat-magyarországi Egyetemnek?
− A Nyugat-magyarországi Egyetem, mint konzorciumvezető a projekt keretében oktatási, képzési és kutatási tevékenységek fejlesztését valósítja meg. Az NyME a konzorciumi együttműködés keretében 5 program 8 alprojektjének megvalósításában vesz részt. Ennek fontos része a térség iparvállalatainak képzéshez, kutatáshoz kapcsolódó igényfelmérése, valamint − tovább erősítve a zalaegerszegi oktatási és kutatási jelenlétünket − egy Gépipari és Mechatronikai Képzési és Kutatási Központot alakítunk ki.

− A legfontosabb terület a mechatronikai képzési program. Hogyan épül fel ez?
− Három nagyon fontos részterületből áll. Az egyik a duális mechatronikai mérnökképzés alprojekt, amely a mechatronikai mérnökképzés duális irányba történő továbbfejlesztését jelenti. Feladat az intézményi folyamatok kialakítása, vállalati együttműködési rendszer felállítása, a duális tananyagok fejlesztése, valamint bel- és külföldi hallgatói létszám bővítése. A zalaegerszegi mechatronikai mérnök BSc alapszakon 2012 óta működik duális formában is a képzés. Jelenleg 12 cég 25 duális hallgatót foglalkoztat. A másik alprojekt a logisztikai mérnökképzés elindításának megalapozása. Ennek keretében az NyME a mechatronikai mérnök BSc alapképzésén belül egy termelési jellegű logisztikai specializációt dolgoz ki, amelyhez kapcsolódóan tíz tananyagot fejlesztünk ki. A harmadik nagy terület a műszaki szakoktató képzés alprojekt, amelynek feladata a vállalatok gyakorlati szakemberigényének biztosítása, a műszaki szakoktatói képzés duális irányba történő továbbfejlesztése.

− Végére maradt az ágazati K+F együttműködések program. Ebben milyen feladataik vannak?
− Egy térség jövőbeni fejlődését nagyban meghatározza a kutatás és fejlesztés. E program keretében egy vállalati kutatási igényekre szabott kutatás-fejlesztési stratégia kialakítása a cél.

− A projekt a jövő év áprilisában zárul. Milyen eredményekkel számolnak?
− Úgy gondolom, a projekt közvetetten hat 2015-ig a foglalkoztatás bővülésére, az ipari termelésre, a növekvő exportra. A térség versenyképességének, szakember-ellátottságának növekedésére és tőkevonzó képességének erősödésre számítunk.

Kiemelt Partnereink