Autopro Blog Anyagtechnológiai kihívás: védőpajzs a jeges vízben

Anyagtechnológiai kihívás: védőpajzs a jeges vízben

ContiBlogger | 2015.11.12 08:18

Anyagtechnológiai kihívás: védőpajzs a jeges vízben

Néha magunk is meglepődünk, hogy vállalatcsoportunk az autóipar mellett más jellegű termékek kifejlesztésében is mennyire aktív, innovatőr szereplő.

Hirdetés

Az elmúlt napokban sokakat felcsigázott a ContiTech által kifejlesztett búvárruha híre. A német kollégák ugyanis a Kallweit felszerelésgyártóval megalkották a minden búvár álmát valóra váltó szárazruhát, amely vékony és selymes, ugyanakkor szélsőséges körülmények között is olyan stabil marad, mint egy védőpajzs.

A jég alatti merülés nem gyerekjáték, hiszen a búvár olyan közegben mozog, ahol az ember néhány perc alatt eléri terhelhetőségének határait. A ruhájának ellen kell állnia a víznek, a víznyomásnak, a szélsőséges hőmérsékletnek, ugyanakkor elasztikusnak kell maradnia, hogy a búvár kényelmesen mozoghasson a mélyben.

A ContiTech új anyagából készült ruha már 170 próbamerülésen van túl, az eredmények minden várakozást felülmúltak. Az eddig kapható szövetek 10-15 méteres mélységben átengedték a vizet, míg a miénk megbízhatóan tömör marad. Ráadásul a búvár testklímáját is jobban kontrollálhatóvá teszi a speciális öltözék, ami szintén élet-halál kérdése a víz alatti extrém körülmények között.

Alig várjuk a további híreket a ruháról, hiszen bizonnyal egyéb területeken is lehetne hasznosítani ezt az újítást.

Kiemelt Partnereink