Techtogether Az első helyért száll ringbe a StudentTechLab

Az első helyért száll ringbe a StudentTechLab

Végh Martin | 2023.04.09 12:23

Az első helyért száll ringbe a StudentTechLab

A tavaly ősszel megrendezett Techtogether 2022 fődíját a StudentTechLab ELTE vihette haza | Fotó: Mándi Eszter

A szombathelyi StudentTechLab ELTE a dobogó legtetejére szeretne felállni a májusi Techtogether Automotive Hungary mérnökhallgatói versenyen, miután a tavaly őszi megmérettetésen is elvihette a fődíjat. Többek között az idei versenycélokról kérdeztük Horváth Milánt, a projektfeladatait immáron új laboratóriumában folytató, ELTE Informatikai Kar Savaria Műszaki Intézethez tartozó csapat csapatkapitányát.

- Milyen versenyeken készül idén részt venni az StudentTechLab ELTE?

- Idén az eddig megszokotthoz hasonlóan a Techtogether versenyre készülünk, azonban folyamatosan figyeljük az esetleges további lehetőségeket, új versenyeket.

- Milyen távlati céljaitok vannak a versenyzés tekintetében?

- Szeretnénk a jövőben minél több hallgatóval részt venni különböző versenyeken, hogy ezzel is a csapattagok képességeit fejlesszük, és a későbbiekben ezáltal váljanak jobb mérnökökké. Csapatoldalról a cél a fenntarthatóság, a folyamatos fejlődés és hogy a jövőbeni támogatóink megismerjenek minket.

- A StudentTechLab ELTE már régóta dolgozik egy saját robotkaron, és tavaly a tervezés befejeztével megkezdődött annak építése. Jelenleg hogyan áll a csapat a projekttel?

- A szükséges anyagokat beszereztük, illetve 3D nyomtatással a megfelelő alkatrészeket kinyomtattuk. Voltak viszonylag nagy alkatrészek, de szerencsére a tavaly őszi fődíjként kapott Craftbot Flow Wide XL nyomtatóval egyszerűen ki lehetett nyomtatni azokat. A továbbiakban a robot összeszerelése és programozása következik.

A robotkar részei a "tervezőasztalon" és a 3D nyomtatóban

A robotkar részei a "tervezőasztalon" és a 3D nyomtatóban | Fotó: StudentTechLab ELTE

- Tudjátok a robotkar készítésével, valamint más projektjeitek során szerzett tapasztalatokat hasznosítani versenyek folyamán?

- Mindenképpen, hiszen a projekt során fellépő problémákból tanulunk, látjuk, hogy mit lehetne másképpen tervezni, illetve programozni. Ezt a megszerzett tudást a versenyen tudjuk hasznosítani, mivel egyre több a robotokkal kapcsolatos, vagy a programozást igénylő feladat.

- Tavaly óta egy új, saját laboratóriumban dolgozhat a csapat. Az eddigi tapasztalatok alapján mennyire könnyítette meg a munkát az új labor, illetve annak milyen továbbfejlesztési lehetőségei kerültek szóba?

- Nagyban megkönnyíti a munkát a labor, hiszen az ott található felszerelésekkel helyben tudunk foglalkozni a projektekkel, ezért nem kell átmenni egy másik laborba vagy műhelybe. Tovább lehet még fejleszteni a labort különféle technológiákkal, például DLP nyomtatóval vagy lézervágóval, illetve ehhez kapcsolódóan egy levegőtisztítóval.

Fotó: StudentTechLab ELTE

- Milyen képzést folytató hallgatók és milyen arányban alkotják a csapatot? Előreláthatóan hogyan fog változni a csapatösszetétel az elkövetkező egy-két évben?

- Körülbelül tizenöten vagyunk a csapatban, többségünk magyar gépészmérnök hallgató. Az elmúlt versenyeken igyekeztünk bevenni a csapatba nemzetközi gépészmérnök hallgatókat is, valamint szükség volt programtervező informatikus és kereskedelem-marketing szakos hallgatókra is a feladatok miatt. Szeretnénk tovább bővíteni a csapatot, hiszen minél többen vagyunk különböző szakokról, annál biztosabban járunk sikerrel a különböző feladatok megoldásában.

- A tavaly őszi Techtogether 2022-őn a StudentTechLab ELTE vihette haza a fődíjat. Milyen célkitűzéssel indultok neki a most következő tavaszi Techtogether Automotive Hungary megmérettetésnek?

- Elsőként mindenképpen szeretnénk megismételni a tavaly őszi eredményt, valamint igyekszünk a lehető legtöbb vállalati különdíjat megszerezni. Ezenkívül igyekszünk minél többet tanulni a feladatokból, ezt a lehetőséget pedig hasonlóan értékesnek tekintjük, mint az első helyezést, hiszen a gyakorlati tudásnál nincs jobb.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink