Techtogether A motorsport világelitje jött Győrbe

A motorsport világelitje jött Győrbe

Nyerges Csaba | 2018.11.28 13:21

A motorsport világelitje jött Győrbe

A motorsport és a motorfejlesztés világelitjével találkozhattak a Formula Student (FS) csapatok tagjai, egyetemi hallgatók szerte Európából, akiknek szenvedélyükké vált a versenyautó építés, a versenyzés, és tudásukat, felkészültségüket az egyetemi motorsporton keresztül is gyarapítani szeretnék.

A két Formula Student csapatot is működtető Széchenyi István Egyetem volt a házigazdája a kis világtalálkozónak a hétvégén Győrben. Európa minden részéből tizenkét FS-csapat tagjai jöttek el a Formula Student Symposiumra, százhatvan tehetséges hallgató töltötte meg a Széchenyi-egyetem auláját.

Olyan szaktekintélyek előadásait hallgathatták meg, mint Luca Marmorini, aki csaknem húsz éven át volt motorfejlesztési vezető a F1-ben a Ferrarinál és a Toyotánál. Vagy Urlich Baretzky, aki tucatnyi Le Mans győztes motort tervezett az Audinak, és most az Audi Motorsport motorfejlesztési vezetője. Itt volt a legendás Norbert Gatzka, korábbi BMW F1-motorfejlesztő, aki workshopjain a nulláról megtervez és felépít egy versenymotort a hallgatók előtt, vagy éppen Pat Clarke, a Formula Student mozgalom lelke, mentora. Tizennégy kiváló előadótól tanulhattak, és lehettek az általuk tartott workshopok részesei a hallgatók.

A Le Mans-i versenyek legendája, Urlich Baretzky is előadást tartott

A szimpózium két előadóját, Urlich Baretzkyt, az Audi Motorsport motorfejlesztési vezetőjét és Jan Klingert, az Audi Sport Formula-E fejlesztőjét arról kérdeztük, milyen karrier várhat a Formula Student mozgalomban résztvevő egyetemistákra.

Jan Klinger elmondta, hogy hallgatóként négy évig maga is Formula Student csapattag volt, és a teamje részt vett az első győri FS eseményen. Azóta, az elmúlt években már a motorsportban dolgozhat, amihez a FS tagság nemcsak technikai oldalról, hanem tervezési, és az úgynevezett soft skills területén is kiváló alapot adott. Ha valaki egyetemi hallgatóként olyan nagy álmokat sző, hogy egyszer F1-csapatban szeretne dolgozni, az egyik lehetséges út valóban a FS-tagságon át vezet, de nemcsak ott, számos más területen is kiváló ajánlólevél az ott megszerzett tapasztalat a mérnöki munkában.

A gyakorlati tudás, amihez a FS-mozgalomban a hallgatók hozzájuthatnak, Urlich Baretzky szerint is szinte mindenütt használható a mérnöki hivatásban. Nemcsak a motorsportban, ami természetesen nagyon izgalmas terület, de azon kívül is sok kaput megnyit. Nem feltétlenül a F1 zárt világát kell megcélozni. Érdemes próbálkozni például a Le Mans-i vagy más sorozatokkal, amik fantasztikus fejlődési lehetőséget adnak a fiatal, tehetséges szakembereknek.

A szimpózium főszervezője, Kolossváry Tamás szerint a kétnapos rendezvény nagyon sikeres volt az előadók és a hallgatóság körében egyaránt. A zárásra egyöntetű igénnyé vált, hogy a győri szimpóziumot évi rendszerességgel szervezzék meg továbbra is a győri egyetemen. Ez óriási elismerés a kéttucatnyi önkéntes, hallgatói szervezői stábnak.

– Nagyon jó közösségek épültek a két nap alatt, a győri csapat, az Arrabona Racing Team műhelyében például egy német és egy finn FS-csapat együtt beszélgetett a győri egyetemistákkal a fejlesztési lehetőségekről. A FS-közösségben egyébként is nagyon nyitott, inspiráló beszélgetések zajlanak, így volt ez a győri szimpóziumon, ahol az előadók egymás között is tovább építhették kapcsolati hálójukat – mondta Kolossváry Tamás, aki jelenleg a SzEEDS, vagyis a Széchenyi István Egyetem Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskolájának angol nyelvű programjában elsőéves PhD-hallgató azok után, hogy maga is FS-csapattag volt.

Kiemelt Partnereink