HR Ablak Mesics Olívia: Új terméket küld a PSA Szentgotthárdra, kezdőkre és tapasztaltakra egyaránt szükség lesz

Mesics Olívia: Új terméket küld a PSA Szentgotthárdra, kezdőkre és tapasztaltakra egyaránt szükség lesz

Szabó Fanni | 2018.05.02 08:36

Mesics Olívia: Új terméket küld a PSA Szentgotthárdra, kezdőkre és tapasztaltakra egyaránt szükség lesz

A szakember 1997 óta dolgozik az Opel szentgotthárdi gyárában: másfél évtizedes tapasztalatot szerzett a HR területén, majd a gyártási területen hét évet dolgozott termelési igazgatóként, idén márciustól pedig ismét ő a vállalat személyügyi igazgatója. Egyebek mellett a vállalat HR-stratégiájáról kérdeztük.

Hirdetés

Hét év termelésben töltött idő után miért tért vissza a HR területre?
Tizennégy évet dolgoztam ezen a területen, harmadik gyermekem születése után tértem át a termelésbe. Nem igazán tudom eldönteni, hogy naiv vagy kellően bátor voltam, hogy el mertem vállalni, de életem egyik legjobb döntése volt. Hét évet dolgoztam a gyártásban és egyáltalán nem bántam meg. Minden HR-esnek javasolnám, hogy próbálja ki az élet másik oldalát is, hiszen rengeteg hasznos tapasztalatot lehet szerezni. Nemrégiben azonban úgy hozta az élet, hogy a korábbi személyügyi vezető távozott a munkakörből, és átvettem a HR-es feladatot.

Örömmel tért vissza a személyügyi feladatokhoz vagy a termelés közelebb állt a szívéhez?
Mindenképp örömmel, de nagyon megszerettem a gyártást. Arra a kérdésre, hogy melyiket szeretem jobban, nem tudok egyértelműen felelni. Valahol azt gondolom, hogy egy magasabb szintű termelési vezetői munkakör nem más, mint humán erőforrás menedzselés. A szó legszorosabb és legklasszikusabb értemében, csak látszólag tűnik különbözőnek. Ebben az értelemben nem kérdés, hogy szívesen vállalom mindkettőt. Most azt hozta az élet, hogy HR területen folytathatom.

Milyen toborzási stratégiát követ? A pályakezdőkre vagy tapasztaltabb szakemberekre van inkább szükség?
Az Opel már a kezdetektől nyitott volt a pályakezdők irányába. Ugyanakkor tudatos HR döntésünk az, hogy kiegyensúlyozott koreloszlás legyen munkavállalóinkra vonatkozóan. Elhibázott döntés, ha egy vállalat egy-egy korosztályra koncentrál csak. Az arányok nagyon fontosak: pályakezdőkre és tapasztaltabb szakemberekre is éppúgy szükség van.

Hogyan látja ma a munkaerőpiacot?
Nagy a verseny a munkaerőpiacon. Sok a lehetőség, sokan kipróbálják magukat külföldön, ezért ma az egyik legfontosabb, hogy a vállalatok minél hosszabb ideig megtartsák a dolgozóikat. Ugyanakkor, erre a helyzetre hosszú távon kell berendezkedni, hiszen a Z generáció statisztikailag a legkisebb létszámú generáció, ami az erőforrások számának további csökkenését eredményezi. A vállalatoknak új megoldásokat kell keresni, egyben adaptálnunk kell az új generáció elvárásait a munkakeresés során: például meggyorsítani a kiválasztásokat és a jelentkezést, új eszközöket, formákat találni a motivációra.

Mik a tapasztalatai ezen a téren?
Nagyon éles a verseny a munkaerőért. A magyarokra általában nem jellemző a mobilitás. Csekély azoknak a száma, akik egy jobb állás lehetősége miatt más városba, más régióba költöznek. A fiatalabb generáció persze nyitottabb, ezért fontos, hogy milyen lehetőségeket kínál egy vállalat. Az Opel Szentgotthárd mind a hétvégi hazautazást, mind a lakhatást támogatja. A fiatalabb generáció 2-3 évente vált munkahelyet. A vállalat megpróbálhatja kitolni azt az időtartamot, amit egy új generációs munkavállaló egy cégnél tölt és erre az időszakra koncentrál. Fontos, hogy megtaláljuk a válaszokat arra, amit az új generáció keres, és olyan perspektívát kínáljunk a dolgozóknak, amiért érdemes az adott vállalatnál maradni. A fiatalok a kihívásokat keresik. Fontos a tanulási- és karrierlehetőségek biztosítása, a networking, a kapcsolattartás külföldi cégekkel.

A munkaerőhiány nyilván az Opelnél is megmutatkozik. Milyen szakembereket keresnek jelenleg?
Nemrégiben tulajdonosváltás történt az Opelnél, jelenleg speciális helyzetben vagyunk. Új munkaerőre a közeljövőben mindenképp szükség lesz, hiszen a PSA új terméket allokál Szentgotthárdra, melyet már 2020-tól kezdünk gyártani.

Kiemelt Partnereink