Techtogether Külföldről csábított haza oktatókat a szombathelyi gépészmérnök-képzés egyik alapítója

Külföldről csábított haza oktatókat a szombathelyi gépészmérnök-képzés egyik alapítója

autopro.hu/Sz.F. | 2018.11.20 13:33

Külföldről csábított haza oktatókat a szombathelyi gépészmérnök-képzés egyik alapítója

Erdőmérnököket oktatott éveken keresztül, amikor felkérték a szombathelyi gépészmérnök-képzés létrehozására – mondta el dr. Horváth Béla egy interjúban.

Hirdetés

A szombathelyi gépészmérnök-képzés egyik alapítója a közelmúltban vehette át az ELTE Emlékérme kitüntetést, ennek kapcsán kereste fel az egyetem és készített vele interjút. Dr. Horváth Béla egyebek mellett beszélt arról, hogyan került kapcsolatba a vasi gépészképzéssel, miként lobbiztak a képzés elindításáért a helyi vállalatok és arról is, honnan szerzett oktatókat.

Láttam statisztikákat, amelyeket a város készíttetett a 2000-es évek elején: ha egy vas megyei fiatal elment innen tanulni, akkor mindössze tízből egy tért vissza Szombathelyre dolgozni és élni. Pedig Szombathely ipara országos szinten is kiemelkedő – mondta el az dr. Horváth Béla.

Ezért aztán munkához láttak, hogy minél előbb el tudjon indulni Szombathelyen is a gépészmérnök képzés.

– Kapcsolatba léptem azokkal a volt doktoranduszaikkal, akik a képzésük után külföldre mentek tanulni vagy dolgozni, esetleg az iparban helyezkedtek el; nem akartam más képzési helyekről embereket csábítani hozzánk. 2013 őszén már volt harminc nevem.

Az egykori alapító idén megy nyugdíjba, kiemelte: meggyőződése, hogy az a fiatal csapat, akiknek tagjai ma a Savaria Műszaki Intézet kollektíváját alkotják, sikerrel viszik tovább azt a munkát, amit Szombathelyen irányításával elkezdtek a gépészmérnök-képzés területén.

A teljes interjút elolvashatják az ELTE Savaria Központ Facebook oldalán.

Kiemelt Partnereink