Szolgáltatók Új szervezet felel a hazai innováció felpörgetéséért

Új szervezet felel a hazai innováció felpörgetéséért

MTI | 2014.12.30 09:24

Új szervezet felel a hazai innováció felpörgetéséért

2015. január elsején lép hatályba az új innovációs törvény. Az Országgyűlés 2014. november 25-én fogadta el a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló új szabályozást.

A törvény értelmében létrejön a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) az Országos Tudományos Alapprogramok Iroda (OTKA Iroda) és a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) összeolvadásával. Az összeolvadást követően az NKFI Hivatal mint az OTKA Iroda és a NIH általános és egyetemes jogutódja látja el az összeolvadó költségvetési szervek közfeladatait.

Pálinkás József, az MTA leköszönt elnöke lett az új szervezet létrehozásáért felelős kormánybiztos - alighanem ő kerül majd az NKFIH élére

Az új hivatalhoz kerül minden központi kutatási, fejlesztési és innovációs pályázati forrás, valamennyi nemzetközi tudományos intézményben és tudományos programban való részvétel koordinálása.

A jelenlegi Kutatási és Technológiai Innovációs Alap jogutódjaként létrejön a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap, amelynek forrása a továbbiakban is a költségvetés és a gazdasági társaságok által befizetett innovációs járulék lesz majd. Az új törvény mind a kutatás-fejlesztési, mind pedig az innovációs támogatások kapcsán külön jogcímként nevesíti a szellemi tulajdon védelmét és hasznosítását.

Az új szervezet létrehozásának bejelentésekor Kurucz Éva kormányszóvivő közölte, hogy az új uniós fejlesztési ciklusban mintegy 700 milliárd forint forrás jut kutatás-fejlesztésre, amely körülbelül kétszerese az ezt megelőző időszakban felhasznált összegnek. Elmondta, hogy a kormány tervei szerint rövid időn belül a jelenlegi 1,4-ről 1,8 százalékra növelik az erre a területre fordított GDP-arányos költést.

A törvény szerint az OTKA Iroda, a NIH és a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap kiadási előirányzatai terhére 2014. december 15-ét követően új kötelezettség nem vállalható, kivéve a jogszabály által előírt, valamint a napi üzemi működést érintő kötelezettségeket, amelyek esetében a határnap 2014. december 31.

A Kutatási és Technológiai Innovációs Alap 2014. december 31-én megszűnik. A 2015. január elsején folyamatban lévő költségvetési támogatásokhoz kapcsolódó kezelőszervi feladatokat 2015. január elsejétől az NKFI Hivatal végzi, az NKFI Alap terhére.

Kiemelt Partnereink