Szolgáltatók Teljes elektrifikációt hirdetett az Uber

Teljes elektrifikációt hirdetett az Uber

autopro.hu/V.M. | 2020.09.11 04:19

Teljes elektrifikációt hirdetett az Uber

Fotó: Pixabay

Az amerikai Uber bejelentette, hogy 2040-re a fuvarközvetítő szolgáltatása tisztán elektromos autókkal fog működni, a sofőrök elektromos modellekre átállását pedig 2025-ig 800 millió dollárral fogja segíteni.

Az említett 800 milliós összeg több féle módon lesz felhasználva. Az Uber támogatást fog nyújtani az akkumulátoros elektromos típusok vásárlásához és lízingeléséhez, amennyiben a vezetői ahhoz a cég valamelyik partneréhez fordulnak. Az Uber egészen pontosan a General Motors-szal és a Renault-Nissan-Mitsubishi hármassal kötött megállapodást a kedvezményes ajánlatok nyújtásáról, azonban még más gyártókkal is tárgyalásokat folytat.

Az összeg másik részét a töltés támogatására, illetve az elektromos járművel végzett fuvarozások díjazására fogják fordítani. Előbbi céljából az Uber több töltőhálózat-üzemeltetővel is kooperál, akikkel a hálózatbővítés terén is egyeztetni fog.

A vállalat elindította az Uber Green szolgáltatást 15 amerikai és kanadai városban. Használatával plusz egy dollárért egy hibrid vagy akkumulátoros elektromos autóban lehet utazni. Az egydolláros díj fele a vezetőket fogja megilletni, azok a sofőrök pedig, akik tisztán elektromos autót vezetnek, plusz még egy dollárt fognak kapni utanként.

Az Uber a támogatásokkal szeretné olcsóbbá tenni az elektromos autókat és azok fenntartását, hogy 2030-ra minden utasszállítást végző járműve zéró kibocsátású legyen Európában, az USA-ban és Kanadában, ahol ennek elérését a jogi környezet, valamint a fejlettebb infrastruktúra is segíti.

Nyomás alatt a fuvarközvetítők

Az Uber közleményét megelőzően környezetvédelmi szervezetek és városi önkormányzatok már erős kritikával illették a fuvarközvetítőket az általuk okozott légszennyezés és forgalomnövekedés miatt, egyúttal arra szólították azokat, hogy elektrifikálják flottájukat.

Nem véletlen hát, hogy az Uber Egyesült Államokban jelenlévő versenytársa, a Lyft júniusban csakugyan ígéretet tett arról, hogy 2030-ra csak zéró kibocsátású modellek alkotják majd flottáját.

A Reuters továbbá arról is beszámolt, hogy az Uber saját adatai szerint az egy utassal végzett USA-beli és a kanadai utak egy mérföldjére 41 százalékkal több szén-dioxid-kibocsátás jut, mint a normál személyautós közlekedés esetében, amennyiben az utasok közti „üresjáratok” során keletkezett emissziót is számításba veszik.

Az viszont mindenképpen jó hír az Ubernek, hogy a járványt megelőzően a flottája 12 százalékát tették ki hibrid és plug-in hibrid autók az Egyesült Államokban és Kanadában, ami nagyjából ötszöröse a teljes amerikai autóállományban mért arányuknak.

Kiemelt Partnereink