Szolgáltatók Román vállalat telepít gyorstöltőket Magyarországon

Román vállalat telepít gyorstöltőket Magyarországon

autopro.hu/P.B. | 2023.08.02 06:18

Román vállalat telepít gyorstöltőket Magyarországon

Fotó: Pixabay

A bukaresti székhelyű OMV Petrom energiavállalat több mint 400 új nagyteljesítményű elektromos töltőpont telepítését jelentette be. A töltőállomásokat 2025 végégig építik ki Romániában, Szlovákiában és Magyarországon.

A Petrom által telepített töltők mindegyike 150 kilowatt teljesítményű lesz. A vállalat közlése szerint Romániában 80 helyen 328 töltőpontot, Szlovákiában tizenegy helyen 52-t, Magyarországon pedig hét helyen 28-at építenek ki.

A töltőpontok a TEN-T transzeurópai közlekedési hálózat mentén helyezkednek el. A helyszínek segítik majd a három országot az EU új, az alternatív üzemanyagokra vonatkozó infrastruktúra-rendeletének, az AFIR követelményeinek teljesítésében. Ez többek között előírja, hogy 2026-ig az Európai Unió főbb útvonalain 60 kilométerenként tölteni lehessen az elektromos autókat, míg teherautók és buszok esetében a rendelet 120 kilométerenkénti töltést ír elő.

A 98 helyszínen található 400 gyorstöltő pont teljes beruházása 40 millió eurót tesz ki, amelyből mintegy 15 millió euró uniós forrásból származik. Ötmillió eurót a Banca Comercială Română hitelből fedez az OMV-Petrom közleménye szerint, a finanszírozás többi részét pedig saját forrásból biztosítják – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink