Szolgáltatók Régi autója van? Fizessen!

Régi autója van? Fizessen!

autopro.hu/Sz.K. | 2017.10.24 10:00

Régi autója van? Fizessen!

A brit főváros behajtási különdíjat számol fel a legöregebb és legszennyezőbb autók számára, hogy javítani tudja a város levegőjének minőségét, mondta el Sadiq Khan, London polgármestere. Akár 7300 forintnyi összegbe is kerülhet egyetlen forduló a belvárosban, és a mi még fontosabb, újabb mintát szolgáltathat az európai nagyvárosok önkormányzatainak.

A T-Charge nevezetű, 10 fontba kerülő pluszadót azokra a dízeles és benzines autókra vetik majd ki, melyeket 2006 előtt állítottak forgalomba és nem felelnek meg az Euro 4 szabványnak.

Az új díj munkanapokon 7 és 18 óra között lesz érvényben, csakúgy, mint a már létező, 11,50 fontos dugódíj, így ez azt jelenti, hogy egyes tulajdonosok naponta immár összesen 21,50 fontot is fizethetnek majd, hogy behajthassanak London központjába.

– Polgármesterként eltökélt vagyok, hogy sürgős lépéseket tegyek azért, hogy London levegője tisztább legyen. A gyalázatos közegészségügyi helyzet megmutatja, hogy évente több ezer halálesetet a légszennyezés okoz – mondta el Khan közleményében. – A T-Charge bevezetéséve a mai nap egy mérföldkő, hogy rábírjuk az autótulajdonosokat, mondjanak le a szennyező, káros autóikról.

Egy 2015-ös felmérés szerint közel 9500 londoni lakos hal meg túl korán évente, a levegő szennyezettségének köszönhetően.

Az új szankció megalkotása azt követően történt, hogy a brit Legfelsőbb Bíróság megállapította, a levegő szennyezettsége nem felel meg az Európai Unió szabályainak a nitrogén-dioxid határértékek szerint.

Az új jogszabály része annak a 875 millió fontos beruházásnak, melyet a miniszterelnökség kezdeményezett, hogy az ultraalacsony károsanyag-kibocsájtási zónák (ULEZ) bevezetésével 2019-től csökkentsék a légszennyezést Londonban.

Kiemelt Partnereink