Szolgáltatók Óriási hiánycikk a munkaerő

Óriási hiánycikk a munkaerő

Böröczky Katalin | 2016.08.12 10:13

Óriási hiánycikk a munkaerő

Nem mondunk újat, hogy egyre nehezebb egy-egy álláshely betöltésére megfelelő szakembert találni. Utánajártunk a pontos adatoknak, amelyekből tendenciák is kiolvashatóak.

A nyugati határ mentén található megyékben erőteljesen érződik az osztrák fizetések vonzereje, az általunk megkérdezett munkaügyi központok csak megerősíteni tudták ezt a tényt. Szlovákia még nem tekinthető annyira vonzó célpontnak, hogy tömegesen csábítaná el a hazai munkaerőt (noha ez az információ eléggé elgondolkodtató a jövőt illetően).

Bajos munkaerőt találni a határszélen, mivel elmondható, hogy ezen a részen csak az nem dolgozik, aki nem akar - ezt támasztják alá a munkaügyi központok statisztikai adatai is.

A munkanélküliségi ráta Győr-Moson-Sopron megyében a tavaly augusztusi állapothoz képest a nyilvántartott álláskeresők aránya 1,7 %, előző év augusztusához képest 0,5 százalékponttal alacsonyabb, az idei év januárjához viszonyítva pedig 0,8 százalékponttal csökkent. Komárom-Esztergom megyében jelenleg 3,8%-os a munkanélküliség, a tavalyi évhez képest 1,4, a januárihoz képest 1,1 százalékponttal csökkent.

Vas megyében 2015 júniusában az álláskeresési ráta nagysága 4,1 %. 2016 júniusában ez az érték 3,1% volt, azaz 1 %-kal alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában

Zala megyében 2015 júniusában a nyilvántartott álláskeresők aránya 7,1 %, 2016 januárjában 7,5 %, 2016 júniusában pedig 5,8 % volt. Közel 3 %-kal emelkedett a foglalkoztatottak száma, a feldolgozóiparban még ennél is nagyobb arányú emelkedést észleltek. Kiemelkedő eredményként 21 %-kal kevesebb az álláskeresők száma a tavaly júniusihoz képest.

A járműipar munkaerőigénye jellemzően meghaladja a munkaerő kínálatot, a hiány kezelésére átképzéseket szerveznek, például leendő hegesztők, forgácsolók számára, emllett csoportos tájékoztatókat tartanak, sőt hiányszakmák esetében megyehatáron átnyúló toborzásokat szerveznek, illetve igény esetén road show szervezésébe is bekapcsolódnak. Autóipari beszállítóknál jellemző a szakképzett munkaerő hiánya, azonban a szakképzetlen munkaerőt is nehéz találni, például kézi csomagolót, gyártósori összeszerelőt. Megvizsgálva például Győr-Moson-Sopron megyében a gépkezelő, összeszerelő pozíciót elmondható, hogy a bejelentett új álláshelyek száma 1600 ennek alig több, mint 10 százaléka vagyis 178 főt tartanak nyilván regisztrált álláskeresőként a szakmából. Így a munkavállalók kedvező helyzetben vannak, válogathatnak a lehetőségek közül.

A KSH jelentése is azt mutatja, hogy egyre inkább bővül a foglalkoztatottak száma, 2016. április-június időszakában 5,1 %-os volt a munkanélküliségi ráta, az említett időszakban 142 ezer fővel többen dolgoznak, mint az előző év azonos időszakában. Ezáltal még inkább csökken az a létszám, amelyből a munkáltatók meríteni tudnak.

Kiemelt Partnereink