Szolgáltatók Nem jött össze ez a negyedév a román Petromnak

Nem jött össze ez a negyedév a román Petromnak

MTI | 2014.05.13 14:43

Nem jött össze ez a negyedév a román Petromnak

Az osztrák OMV többségi tulajdonában lévő román Petrom olajvállalat adózás utáni nyeresége 1,075 milliárd lej (1 lej=68,49 forint) volt az idei első negyedévben, 19,2 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál.

A Reuters által megkérdezett elemzők véleményének átlagában valamivel nagyobb, 1,095 milliárd lej profitvárakozás szerepelt.

Mariana Gheorghe, a Petrom vezérigazgatója a földgáz, az elektromos energia és az üzemanyagok iránti kereslet csökkenésével indokolta a nyereség mérséklődését.

Tavaly a Petrom adózott profitja éves összevetésben 22 százalékkal 4,82 milliárd lejre nőtt. A vállalat által elért eredmény rekordnagyságúnak számít, romániai cégnek még nem volt ekkora profitja.

A Petrom részvényeinek 51 százalékát birtokolja az OMV, 20,6 százalékos részesedése van a román államnak a bukaresti gazdasági minisztérium révén, a kommunizmus idején elkobzott ingatlanok kárpótlásáért alapított Proprietatea befektetési alapé a részvények mintegy 19 százaléka, 9,4 százalékos részesedéssel egyéb jogi és magánszemélyek rendelkeznek.

Kiemelt Partnereink