Szolgáltatók Milliárdos beruházással bővül a magyar cég

Milliárdos beruházással bővül a magyar cég

MTI | 2023.07.24 09:19

Milliárdos beruházással bővül a magyar cég

Fotó: Biesterfeld Interowa

Uniós támogatással több mint 1,3 milliárd forintos beruházással bővíti termelőkapacitását és termékpalettáját a PVC-granulátumokat és -porkeverékeket gyártó szegedi Szeplast Zrt. A közlemény szerint a 2024 őszére elkészülő projekt költségeiből 632 millió forintot fedez feltételesen vissza nem térítendő támogatás.

Hirdetés

A Szeplast Zrt. stratégiai célja az éves szinten legalább 20-30 ezer tonna kompoundált granulátumot előállító, az iparági standardok szerinti felső-középkategóriás vállalatméret elérése. A vállalkozás az évek során négy PVC-granulátumot gyártó sora közül hármat cserélt új berendezésre, a projekt során ez a negyediknél is megtörténik. Ezzel a cég kapacitása 15 ezer tonna fölé emelkedik, az iparági technológia élvonalába tartozó berendezés üzemeltetése és karbantartása pedig egyszerűbb, mint a régebbié.

A fejlesztés részeként a cég új típusú, innovatív műanyaggranulátum-alapanyag gyártásához szükséges berendezéseket is üzembe állít. A többi közt az ipari kisfeszültségű kábelekben és az épülethuzalokban – környezetvédelmi és biztonsági okokból - a PVC helyettesítésére használt HFFR előállítása révén a vállalkozás több lábon áll majd, és a gyártókapacitás bővítése is hozzájárul a növekedéshez.

Hatékonyabb gyártás

Az új eszközök alkalmasak lesznek a digitális gyártásközi minőségellenőrzésre is, ami - leginkább a selejt mennyiségét csökkentve - gyors reagálású gyártásközi ellenőrzési folyamatot tesz lehetővé.

A Szeplast Zrt. bővíti raktárkapacitását: a gyártócsarnokot körülvevő területet nyitott-fedett tárolóvá alakítják, és olyan alapanyagtároló-silókat helyeznek üzembe, amelyek alkalmasak az ömlesztett alapanyagok fogadására. Így csökken a felhasznált csomagolóanyagok mennyisége, az alapanyag pedig automatikusan továbbítható lesz a felhasználás helyére.

Az 1992-ben alapított, a nyilvánosan elérhető cégadatok szerint közvetve, illetve közvetlenül magyar magánszemélyek tulajdonában álló, 45 alkalmazottat foglalkoztató Szeplast Zrt. értékesítésből származó tavalyi nettó árbevétele 19,147 millió volt, ami mintegy 7 százalékkal maradt el a 2021-estől. A vállalkozás forgalmának csaknem kétharmadát teszi ki az export, termékeit 18 országban értékesíti, csaknem 250 műanyag-feldolgozással foglalkozó visszatérő vevőjének.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink