Szolgáltatók Megfelelő SMD tekercsek a megfelelő gyártási sorba

Megfelelő SMD tekercsek a megfelelő gyártási sorba

2015.12.18 06:12

Megfelelő SMD tekercsek a megfelelő gyártási sorba

Elsősorban elektronikai bérgyártást (telefonközpont részegységek, autóipari elektronikai panelek stb.) végző partnerünk számára fejtörést okozott, hogy az SMD tekercsek beszállítói címkéin szereplő cikkszám megegyezik-e a belső címkén szereplő cikkszámmal, kizárva ezzel a nem megfelelő termék gyártásba kerülését.

A feladat ránézésre egyszerűnek tűnik, de tekintetbe véve az SMD tekercseken lévő kódok minőségét és mennyiségét világossá válik a nehézség.

A feladatot két részre lehetett bontani. Egyfelől kellett egy vonalkód olvasó, ami a tekercs teljes felületéről képes egy időben akár 12-16 vonalkódot egyszerre leolvasni, különösen szem előtt tartva azt, hogy az egyes beszállítóktól érkező vonalkódok minősége jópár esetben nem üti meg a minimum szintet sem. A feladat másik része, hogy az egyszerre beolvasott kódok alapesetben nem strukturált adatokként, hanem ömlesztve – ahogy éppen az olvasónak sikerült leolvasnia – kerülnek beküldésre a rendszerbe. Itt mindenképp szükség volt olyan intelligencia kifejlesztésére, amely rendet tesz a beömlő adatokban, és az olvasási ciklus alatt képes eldönteni, hogy a leolvasott tekercs adatai megfelelnek-e a belső cikktörzs adatainak vagy sem.

Az olvasó kiválasztásánál az egyszerűséget és költséghatékonyságot kerestük, nem akartunk sem megforgató szerkezeteket, sem több kamerát összekapcsolni, így a választás egy 5 megapixeleles kamerára esett, amely felbontásával, ha szűken is, de megfelelő választás volt, hogy akár egy 30 cm átmérőjű tekercsről is biztonsággal tudja leolvasni a szabványon kívül eső kódokat, akár 16 különböző kódot is egyszerre. Az olvasóhoz nem kellett külön megvilágítás, így a hardver rész a lehető legegyszerűbb maradt.

A rendszer szoftveres része már nem volt ennyire egyszerű, hiszen meg kellett határozni, hogy az egyes vonalkódok milyen adatot tartalmaznak, és a cikktörzsben minek kell megfeleltetni.

Egy tekercset többféle azonosító alapján is meg lehet találni, mivel az egyes SMD tekercseken sokféle azonosító szerepel, de mindegyik más információt hordoz. Ilyen például a beszállítói cikkszám, egyedi csomagolás azonosító, gyártási idő, sorozatszám, mennyiség, ami lehet kód128, datamatrix, kód 39, QR kód stb. A rendszer logikájának lényege, hogy a leolvasott adatokat képes rendszerezni és értékelhető információkká alakítani.

A munkafolyamat egyszerű, a szoftver elindítása után az olvasó Etherneten keresztül csatlakozik a szoftverhez, és adatra váró állapotban várja az olvasás elindítását. A kezelő a vonalkód olvasó alá helyezi a tekercset, amivel elkezdődik az olvasás. A rendszerben lehetőség van arra is, hogy amennyiben a kódminőség kívül esik az olvasható tartományon, a kezelő egy kézi olvasó segítségével vagy akár manuálisan is vihet be adatokat.

A beolvasott kódok alapján a rendszer kiírja, hogy hány egyszeres, hány többszörös egyezést talált. Ha a tekercs a vizsgálatnak megfelelt, a szoftver háttere zöldre vált. Amennyiben nem talált egyezést, a felület vörösre változik és így informálja a kezelőt arról, hogy nem talált egyezést a beolvasott és a cikktörzsben lévő adatok között.

A rendszer naplózza az olvasási eredményeket, így gyakorlatilag bármikor visszaellenőrizhető, hogy melyik kezelőnél, mikor és melyik gyártótól származó tekercs olvasása milyen eredménnyel zárult.

A rendszer használatával a beérkező tekercsek ellenőrzése lényegesen egyszerűbb lett, az áteresztő képesség ugrásszerűen megnőtt, és a legfontosabb, hogy a gyártásba nem kerül rossz tekercs – elkerülve ezzel a téves beültetést, amivel jelentős költséget, munkát és időt sikerült megtakarítani. (x)

Kiemelt Partnereink