Szolgáltatók Légitaxi-szolgáltatás indul Dubajban

Légitaxi-szolgáltatás indul Dubajban

autopro.hu/R.K.E. | 2024.02.19 06:17

Légitaxi-szolgáltatás indul Dubajban

Fotó: Joby Aviation

A Joby Aviation kereskedelmi személyszállításra szánt, tisztán elektromos meghajtású repülőgépeket fejlesztő vállalat a bejelentette, hogy végleges megállapodást írt alá a dubaji Közúti és Közlekedési Hatósággal a légi taxiszolgáltatás 2026 elejére történő elindításáról az Emírségben, a vállalat pedig már 2025-re tervezi a kezdeti üzemeltetést.

A megállapodás, amelyet a Dubjaban tartott kormányok világtalálkozóján írtak alá, hat évre kizárólagos jogot biztosít a Joby számára a légi taxik dubaji üzemeltetésére, ezáltal Dubaj világelső lesz a Joby forradalmi technológiája által lehetővé tett gyors, tiszta és csendes légi utazás biztosításában.

JoeBen Bevirt, a Joby Aviation alapítója és vezérigazgatója elmondta: „Megtisztelő, hogy a dubaji kormánnyal együttműködve mutathatjuk be a világnak a fenntartható légi közlekedés értékét."

A Joby repülőgépét, amelyet a régióban először a kormányok világtalálkozóján mutattak be, úgy tervezték, hogy egy pilótát és négy utast szállítson akár 320 km/órás sebességgel, így a Dubaj Nemzetközi Repülőtérről a Palm Jumeirah-ra történő utazás várhatóan mindössze 10 percet vesz igénybe, szemben a 45 perces autózással.

A Joby szorosan együttműködik az Egyesült Arab Emírségek Általános Polgári Légiközlekedési Hatóságával annak érdekében, hogy biztosítsa a szabályozási útvonalat, amely támogatja bin Rashid Al Maktoum sejk elképzelését, miszerint a légi taxik bevezetésében világelsőnek kell lenniük – írja a cleantechnica.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink