Szolgáltatók Közösen fejleszt autót az Uber és az Arrival

Közösen fejleszt autót az Uber és az Arrival

autopro.hu/V.M. | 2021.05.10 14:18

Közösen fejleszt autót az Uber és az Arrival

Fotó: Arrival

Közösen fejleszt elektromos autót fuvarmegosztó szolgáltatások számára az Uber és a brit Arrival. A típus, ami az Arrival Car nevet viseli, 2023 harmadik negyedévében kerül gyártásba.

Hirdetés

Az autó a 2015-ben alapított, elektromos járműveket fejlesztő Arrival kisméretű járműveknek tervezett padlólemezére, a Small Vehicle Platformra (SVP) fog épülni. A platform 100-300 kilométeres hatótávolságot biztosít a konfiguráció függvényében, miközben 450-800 kilogramm hasznos teher szállítását teszi lehetővé.

Az Arrival Car meg fogja könnyíteni a globálisan 30 millió sofőrt számláló fuvarmegosztó-szektor elektrifikálását, illetve támogatni fogja az Uber terveinek megvalósítását is. A vállalat célja, hogy 2025-re a londoni flottáját csak tisztán elektromos járművek alkossák, míg egész Európában és Észak-Amerikában 2030-ra szeretnék kibocsátásmentessé alakítani a járműparkot.

Egy tipikus fuvarmegosztós autó 45-50 ezer kilométert tesz meg évente, szemben egy átlag autó 12 ezer kilométerével. Ennek megfelelően az Arrival Car tervezésénél nagy figyelmet fognak fordítani a vezető kényelmére. A Green Car Congress cikke szerint a tervezésbe be fogják vonni az Uber sofőrjeit, a végleges dizájnt pedig várhatóan 2021 vége előtt mutatják be.

Segíti az átállást az Uber

Az Uber támogatja vezetőit a tisztán elektromos autók beszerzésében. Londonban mintegy 157 millió eurót különített el, amivel a villanyautók vételét segítik. Emellett autógyártókkal is együttműködések kialakítására törekszik, és nemrég sikeresen megállapodásra jutott a Hyundai-jal, ami kedvezményes áron fog elektromos modelleket kínálni az Uber vezetőinek.

Az Arrival Car az Arrival már korábban bemutatott két járművét, a buszt és a furgont fogja kiegészíteni. A világszerte 1800 embert foglalkoztató vállalat a tervek szerint úgynevezett mikrogyárakban, a felvevő piacokhoz közel fogja készíteni járműveit.

Kiemelt Partnereink