Szolgáltatók Indul a nagy üzemanyagháború Franciaországban

Indul a nagy üzemanyagháború Franciaországban

Kuthi Áron | 2018.11.07 15:25

Indul a nagy üzemanyagháború Franciaországban

Bombabiztos marketingfogással lépett fel két, benzinkúthálózatot üzemeltető francia vállalat a kormánynak arra az intézkedésére, hogy megemelte a dízel üzemanyag adótartalmát. A Carrefour és az E. Leclerc kiskereskedelmi láncok bejelentették, decemberig bizonyos napokon a régi árakon adják az üzemanyagot, vagyis nem terhelik át a vevőkre az adóemelést.

A párizsi kormány november 5-vel 6,5 centtel emelte a literenkénti dízel üzemanyagra rakódó adóterhet, és úgy tűnik, ez volt az utolsó csepp a pohárban. A durván mindössze 20 forintos emelés nagyon nagy felháborodást váltott ki a franciák körében, november 17-re országos útlezárások várhatók. Külön térképes weboldal indult a lakossági akcióra, ide bárki feltöltheti, hogy hol tervezi lezárni az utat. Az elégedetlenek táborához a benzines autók tulajdonosai is csatlakoznak, őket az bőszíti, hogy a benzin ára január óta átlag 30 centtel (95 forint) ment feljebb.

A Carrefour és az E. Leclerc kiskereskedelmi láncok bejelentették, decemberig bizonyos napokon a régi árakon adják az üzemanyagot, vagyis nem terhelik át a vevőkre az adóemelést. Az üzemanyagok árának csökkentéséért petíció is indult, ezt eddig 800 ezren írták alá. Franciaországban a 95-ös benzin átlagára jelenleg 1,54, a dízelé 1.51 euró literenként.

Emmanuel Macron francia elnök azonban kijelentette, a károsanyag-kibocsátás csökkentésének szigorú ütemtervét semmi sem akaszthatja meg, mint mondta, inkább adóztatja meg az üzemanyagot, mint a munkát. A dízel árába beépülő környezetterhelési adó bevezetése éppúgy az intézkedések része, mint a francia személygépjármű-állomány modernizálása, méghozzá az autógyártók tevékeny bevonásával. Jelenleg a francia autógyárak saját finanszírozású modellcsere-ösztönző programok bevezetéséről egyeztetnek egymással. A széndioxid-kibocsátás csökkentésének törvényi szabályozása még bele fog gázolni néhány szektor életébe, például 2019-től az építőipari cégek számára eddig biztosított kedvezmény is megszűnik, vagyis a munkagépek által használt dízel ára is biztos, hogy emelkedni fog.

Nyitókép: E-Leclerc

Kiemelt Partnereink