Szolgáltatók Ilyen busz még nem járt Magyarországon

Ilyen busz még nem járt Magyarországon

autopro.hu | 2022.09.01 14:16

Ilyen busz még nem járt Magyarországon

Fotó: Volánbusz

A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM), a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség, a Solaris Bus & Coach magyarországi képviseletét ellátó Prim-Vol Trade Kft., valamint a Volánbusz együttműködésének köszönhetően egy háromtengelyes, villanyhajtású Solaris Urbino 15 LE Electric áll forgalomba az érdi térségben.

A Volánbusz tájékoztatása szerint a háromtengelyes elektromos autóbusz tervezetten szeptember 1-je és 26-a között közlekedik. Munkanapokon jellemzően Érd és Kelenföld, hétvégén pedig Kelenföld és Pusztazámor között találkozhatnak az utasok a busszal, de egy-egy indulás erejéig Százhalombattán is feltűnik majd a jármű hétköznap. A közlekedési társaság a menetrendet is közzétette, de az csak – a tesztjellegből fakadóan – tájékoztató jellegű, tervezett menetrend.

A tisztán elektromos hajtású elővárosi busz hivatalosan 53 ülő, 28 álló és egy kerekesszékes utas (vagy utóbbi helyett további kettő ülő utas) szállítására alkalmas. A Volánbusz közleményéből kiderül, hogy egyszeri feltöltéssel akár 400 kilométert képes megtenni a busz, melynek hossza 14.890 milliméter, mozgatásáról pedig egy 200 kilowatt névleges-, és 300 kilowatt csúcsteljesítményű villanymotor gondoskodik.

A Volánbusz közleménye szerint a tesztüzem újabb lehetőséget nyújt arra, hogy a cég szakemberei további tapasztalatokat gyűjtsenek a zöldflotta sikeres üzemeltetéséhez – a társaság gyakran tesztel elektromos buszokat, valamint üzemeltet is több tucat ilyen járművet: a legtöbbet a fővárosi agglomerációban Mercedes-Benz eCitaro formájában.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink