Szolgáltatók Hogyan lehet egyszerre hatékony és ergonomikus egy munkahely?

Hogyan lehet egyszerre hatékony és ergonomikus egy munkahely?

Pörge Béla | 2023.10.04 16:21

Hogyan lehet egyszerre hatékony és ergonomikus egy munkahely?

Fotó: MTM

Az MTM többek között azon dolgozik, hogy egyszerre ergonomikus és hatékony munkahelyeket alakítsanak ki. Dunajcsik Zoltán, az MTM Hungária elnöke az autopro.hu-nak elmondta, milyen őszi események várnak az MTM-re.

Hirdetés

- Október 18-19-én tartja a nemzetközi MTM az „International Human Work Forum című rendezvényét Hamburgban. Mi lesz az esemény központi témája?

- A 2023. október 18-án és 19-én megrendezésre kerülő MTM Summit – Nemzetközi Humán Munka Fórumon, a termelési vezetők, ipari mérnökök, időgazdálkodók, informatikai szakemberek és tervezőmérnökök találkoznak egymással. Az eseményen minden a hatékony és ergonomikus munkarendszerek kialakítása körül fog forogni. Az idei fókuszban „az MTM a digitális munka világában” téma áll.

Az eseményt a tervek szerint hibrid formában tervezik megrendezni – a hamburgi Gastwerk Hotelben és online a summit.mtm.org oldalon.

- Mennyi érdeklődőt várnak?

- Az esemény helyszíneként szolgáló Hotel kapacitása 300 fő, személyesen legfeljebb ekkora lehet a létszám, de komoly online érdeklődésre is számítunk. Tavaly összesen 1000 fő vett részt az eseményen valamilyen formában.

- Hogyan segíti a vállalatokat az MTM szemlélet a gyakorlatban?

- A módszerrel különböző területeket lehet lefedni. Az MTM elemzések eredményeit - melyek jellemzően folyamatleírás, idő és ergonómia kockázatérték -, lehet felhasználni az előkalkuláció (például árképzés, ajánlatadás), a kapacitásszámítás (például létszám kalkuláció, bérezés) során, valamint a munkamódszerek, -rendszerek és a termékek ki- vagy átalakítására (munkautasítás, layout, konstukció, betanítás).

Dunajcsik Zoltán, az MTM Hungária elnöke

Dunajcsik Zoltán, az MTM Hungária elnöke | Fotó: MTM Hungária

Az MTM folyamatnyelv és az MTM folyamatépítő elemrendszerek nemzetközileg elfogadott normát biztosítanak az emberi munkavégzés teljesítményének méréséhez a folyamatról úgy, hogy az független az egyéni teljesítmény mérésétől.

Az MTM sztenderdje egy átlagosan begyakorlott dolgozó teljesítményének felel meg, aki képes hosszú távon fenntartani a teljesítményét elfáradás nélkül. Szakemberek és a kutatók ezt a szabványt az emberi munka elsődleges mérőszámának tekintik.

- Az említett hamburgi találkozó előtt Budapestre egy logisztikai fórumot is rendeznek az MTM részvételével. Erre kiket várnak? Milyen témákat érintenek majd a konferencián?

- Ezt az eseményt a MLKBT (Magyar Logisztikai, Készletezési és Beszerzési Társaság) szervezi. Ez az ország legnagyobb logisztikai rendezvénye, melyen idén tagvállalatunkkal, az Duvenbeck IMMO Logisztika Kft.-el együttműködéseben is megjelenünk október 17-én. A rendezvényen logisztikai szakemberek és döntéshozók vesznek részt, akikkel szeretnénk megismertetni milyen előnyt jelent, ha hatékonyabban, tervezhetőbben és átláthatóbban tudnak működni az MTM-et is felhasználva.

Nép Tamással közösen bepillantást engedünk egy autógyár logisztikai kiszolgálásának műhelytitkaiba, valamint bemutatjuk, hogy az MTM használatával milyen versenyelőnyt érhető el.

Az MTM szeptemberi oklevélosztója.

Az MTM szeptemberi oklevélosztója. | Fotó: MTM

- Hogyan alakult az MTM Hungaria eddigi éve? Milyen tervekkel fut neki a vállalat a szervezet az ősznek?

- Globálisan a kiosztott MTM tanúsítványok száma tavaly rekord szintre nőtt, meghaladta a hatezret, aminek közel négy százalékát a magyar egyesület adhatta át. Hasonló a célunk idén is – több mint 130 első féléves oklevelet adtunk át szeptemberben Zalaegerszegen és Budapesten.

A kft-nk projektjei több multit is támogatnak hatékonyabb termelésük ki-, illetve átalakításában.

Részt veszünk a Flextronics IE mérnöki programjában, ahol immár két éve számos új kolléga fejlődését segítjük elő. Az Óbudai Egyetemmel is szoros együttműködésben vagyunk, részt veszünk az Ergonómia és emberi tényezők című szakemberképzésben.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink