Szolgáltatók Ha így marad, a legjobb ötletek máshol és másnak hoznak pénzt

Ha így marad, a legjobb ötletek máshol és másnak hoznak pénzt

Kuthi Áron | 2019.02.18 05:03

Ha így marad, a legjobb ötletek máshol és másnak hoznak pénzt

Nyílt levélben fogalmazta meg az európai piaccal kapcsolatos aggodalmait és javaslatait hétszáz európai startup cég, befektetők, ötletemberek és egyszerű alkalmazottak. Érvelésük szerint vége annak, hogy a Szilícium-völgy árnyékában éltünk, az európai startup-piac is van olyan tőkeerős, hogy világszínvonalút alkosson. Viszont ezernyi akadályba botlanak az ötletemberek, és aztán ezt megelégelve Amerikába távoznak. Nesze neked, versenyképes Európa!

Hirdetés

Az Európai Unió is terem annyi tehetséget, mint Amerika, ám az újítók rendre a tengerentúlon valósítják meg ötleteiket. Miért van ez? Teszi fel a kérdést a többek között az átutalási szolgáltató, a TransferWise és a BlaBlaCar autómegosztó alapítója által aláírt nyílt levél. Az aláírók szerint a probléma gyökere, hogy míg USA-szerte egységes jogi háttér vonatkozik a startupokra, az Európai Unióban széttöredezett a szabályozás. A startupperek pedig ott fognak megtelepülni, ahol a részvényopciós szabályok adta lehetőségekkel élhetnek. Vagyis mindaddig, amíg egyes európai országok tiltják, mások pedig megengedik, megint mások limitálják a részvényszerzési opciót, a startup cégek a megengedőbb szabályozást alkalmazó tagországok felé fognak konvergálni. Ezáltal súlyos aránytalanságok alakulnak ki már az EU-n belül is.

Nagy üzleteket bukhat el Európa

A nyílt levél tiritarka, összetákolt, összefüggéstelen és részint büntető jellegűnek nevezi a startupokra vonatkozó uniós szabályokat. Az aláírók kimondják, hogy amíg ebben nem lesz változás, a Google, a Facebook minden további nélkül el tudja szipkázni az ígéretes tehetségeket a független innovatív vállalkozási világból. Mint írták, egy következő Google, Amazon vagy Netflix születhetne akár Európában is, de csak akkor, ha a részvényopciós kérdést a törvényhozók rendbe tennék.

100 ezer munkahelyről beszélhetünk

Mint írták, az európai startup-aréna annyira kinőtte magát, annyira erős, hogy a következő egy évben százezer embert tudna foglalkoztatni. Viszont amíg nem vonzó ez a vállalkozási forma, és a nagy kockázatvállalási hajlandóságot feltételező szféra, addig szakemberhiányos marad ez a terület is, és az innovációban még jobban lemarad Európa. Bár a levelet a kezdeményezők már január elején elküldték az uniós döntéshozóknak, a kiáltványt még mindig alá lehet írni, most hétszáznál tart a lista. A levél aláírói között magyar startup vagy név (egyelőre) nem található.

Megvan, hol van a legjobb helye a vállalkozásoknak

A többek között ezt a lobbitevékenységet is koordináló svájci kockázati befektető cég, az IndexVentures még tavaly év végén állított fel sorrendet azok között az országok között, amelyek a legjobban gondozzák saját startup-ökoszisztémájukat. Valamint azt a hat javaslatot is pontokba szedte, amelyekben a legsürgősebb teendőket jelölte meg.

Ezek szerint a világon a legjobb hely a startupoknak Észtország, míg az Egyesült Államok csak a hetedik helyet foglalja el. Az észtek után Izrael és Kanada következik, ők a startup-világ dobogósai. Magasan jegyzett országok még az Egyesült Királyság, Portugália, Franciaország és az USA. Érdekes, hogy 23 ponttal nyolcadik rögtön egy régiós szereplő, Lengyelország. Bár nem derül ki, hogy pontosan milyen ismérvek alapján született a lista, beszédes, hogy az Európai Unió vezető gazdasága, Németország a 21. helyre került (Magyarországot vagy nem vizsgálta a jelentés, vagy nem került az első 22 közé.)

Az Index Ventures hat javaslata a helyzet javítására hat pontból áll. 1. a részvényopció liberalizálása, adókedvezmények; 2. szavazati jog nélküli részvények kibocsátásának lehetősége (most a sok kisrészvényest is meg kell hallgatni, pedig ez bonyolítja az üzletmenetet); 3. ne kelljen előre leadózni a részvényeladásból származó jövedelmet; 4. méltányos piaci értékelés alapján koordinált részvényopció-szerzés; 5. munkavállalói részvények értékesítése esetére tőkenyereség jellegű adókulcsok alkalmazása; 6. ne legyenek céges különadók részvényopció cégbe való beépítése esetére.

(A nyitóképen Lakatos Dávid, a Formlabs 3D-nyomtatási startup egyik alapítója. Ő sem Európából viszi sikerre ötletét.)
Hirdetés

Kiemelt Partnereink