Szolgáltatók Elismerést kapott az INA, közben feljelentés miatt ellenőrzik a vállalatot

Elismerést kapott az INA, közben feljelentés miatt ellenőrzik a vállalatot

MTI | 2014.03.21 09:35

Elismerést kapott az INA, közben feljelentés miatt ellenőrzik a vállalatot

Horvátországban az INA nyerte el a World Finance brit pénzügyi szaklap 2014-es "Legjobb Társaságirányítás" díját szakújságírók szavazatai alapján. Van, aki másként ítéli meg a céget.

A World Finance Corporate Governance, azaz a World Finance lap díjának társaságirányítási kategóriájában a Legjobb Társaságirányítás (Best Corporate Governance) díjat gazdasági és pénzügyi újságírók szavazatai alapján ítélték oda a horvát INA olajtársaságnak.

Mindeközben...

A szervezett bűnözés elleni fellépést irányító horvát ügyészség (USKOK) kérte az INA igazgatóságát, hogy bocsássa rendelkezésére mindazokat a 2009 és 2013 között keletkezett, pénzügyi tranzakciókra vonatkozó dokumentumokat, amelyek a kőolaj-kereskedelemre vonatkoznak. Lapértesülések szerint az USKOK az INA egyik alkalmazottjának a feljelentése után kérte be a dokumentumokat, mivel megalapozott a gyanú, hogy a Mol a beszerzési árnál drágábban adta el az INA-nak a kőolajat. A Jutarnji list szerint rutinvizsgálatról van szó, mivel az USKOK csak ellenőrzi a feljelentésben megfogalmazott vádak valóságtartalmát. Az INA hivatalosan nem kívánta kommentálni a lapértesüléseket, de nem hivatalos forrásokból kiderül, hogy a könyvvizsgáló cégek többször is megvizsgálták a kőolajbeszerzéseket és mindig mindent rendben találtak.

- Büszkék vagyunk arra, hogy elnyertük ezt az értékes díjat, és hogy a társaságirányítás terén a világ legjobb vállalatai közé soroltak bennünket. Ez egy újabb bizonysága annak, hogy a társaságot eredményesen, az európai és nemzetközi legjobb gyakorlatoknak megfelelően irányítjuk - mondta Áldott Zoltán, az INA igazgatóságának elnöke.

A World Finance szaklap 2007 óta ad ki díjakat egyebek között banki, vállalatvezetési, befektetés kezelési, valamint óriásprojekt-kivitelezési kategóriákban.

Az INA díjának odaítélésében magán- és intézményes befektetők, elemzők, vállalati vezetők és független szakértők vettek részt. A győztesnek a vállalatirányítási struktúra hatékonysága, a döntéshozó testületek tevékenysége, az igazgatótanács összetétele és függetlensége, a részvényesi jogok érvényesítése, a kockázatkezelési eljárásrendszer, a vállalat eredménye szempontjából releváns adatok közzététele és a transzparencia biztosítása, illetve a javadalmazás terén kellett a legjobbnak bizonyulnia a mezőnyben.

Horvátországból mintegy tíz vállalatot értékeltek a versenyben a szakértők: abban a kategóriában pedig, amelyben az INA bizonyult a legjobbnak, 4-6 vállalat került be az értékelés utolsó fordulójába.

Kiemelt Partnereink