Szolgáltatók Elhalasztják az Ipar Napjai kiállítást

Elhalasztják az Ipar Napjai kiállítást

MTI/autopro.hu | 2020.03.12 17:21

Elhalasztják az Ipar Napjai kiállítást

Fotó: Hungexpo Zrt.

Az eredetileg május 5-8. között megrendezendő Ipar Napjait a Hungexpo Zrt. októberre helyezi át. A halasztás hátterében a koronavírus-járvány kapcsán tegnap kiadott kormányzati rendelet áll, mely szerint a tömegeket vonzó rendezvényeket ideiglenesen betiltják.

„A koronavírus-járvány terjedése az elmúlt napokban tovább súlyosbodott, felelős rendezvényszervezőként nem kívánjuk kitenni sem kiállítóinkat, sem látogatóinkat, sem munkatársainkat egy esetleges fertőzésveszélynek" - írta közleményében Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója.

Az Ipar Napjait októberben tudja biztonságosan megrendezni a Hungexpo a megszokott színvonalon és minőségben.

A kiállítók szerződései, valamint a már regisztrált látogatói jelentkezések és megvásárolt jegyek automatikusan érvényesek a következő időpontra.

Rendelet született

Nem a Hungexpo Zrt. az egyetlen, aki kénytelen átszervezni a naptárját, mivel tegnapi ülésén rendkívüli jogrendet hirdetett, veszélyhelyzet elrendeléséről döntött a kormány. Ebből kifolyólag a 100 főnél nagyobb beltéri és az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket betiltják. Ez a gyárakra, munkahelyekre, éttermekre és bevásárlóközpontokra nem vonatkozik, a szórakozóhelyekre, mozikra és színházakra azonban igen, függetlenül a nézők számától.

A rendelet számos tételt sorol még, melyek a vészhelyzet fennálltáig lesznek érvényben.

Beutazási tilalom lesz Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból, ezekből az országokból senki nem léphet be Magyarországra, kivéve, ha magyarokról van szó. Nekik otthoni karantént rendelnek el két hétre, például sem boltba, sem gyógyszertárba nem mehetnek le; a karanténokról szóló határozatokat a határon megkapják.

Ismét határellenőrzésekre kell számítani

A szlovén, osztrák határokon azonnali hatállyal visszaállítják a határellenőrzést; a repülő-, vonat- és buszjáratok fogadását Olaszországból leállították tegnap éjféltől; onnan csak a magyar állampolgárok bejutását biztosítják, de ez minden érintett határszakaszon személyi ellenőrzést jelent.

Szankciókkal sújtják a valótlan nyilatkozatokat tevőket, és azokat is, akik megszegik a karantént.

Mától, legkésőbb hétfőtől bezárják az egyetemeket, a felsőfokú oktatás csak távoktatásként történhet. Megtiltják az iskoláknak a külföldi kirándulásokat.

A diákok nyári kéthetes külföldi nyelvtanfolyamát is egy évvel elhalasztják.

A technikai rendelkezéseket is könnyítik, így például a lejáró okiratokat (például személyik, jogosítványok) nem kell addig megújítani, amíg fennáll a vészhelyzet, azok érvényesek továbbra is – számolt be az index.hu.

Kiemelt Partnereink