Szolgáltatók Elektromos csuklós buszt tesztel a BKK

Elektromos csuklós buszt tesztel a BKK

Pörge Béla | 2024.02.02 15:16

Elektromos csuklós buszt tesztel a BKK

Fotó: Pörge Béla

Február első felében, 1-jétől 15-éig egy MAN Lion’s City 18 E típusú elektromos autóbuszt tesztel a BKK a fővárosban. A busz a város jelentős részét átszelő, mintegy húsz kilométert bejáró 8E vonalon közlekedik és díjmentesen igénybe vehető.

A BKK honlapjáról derült ki, hogy a fővárosban két hétig, február 1-je és 15-e között egy elektromos tesztbusz közlekedik. Az autóbusz a 8E vonalán – e8E jelzéssel – szállít utasokat, díjmentesen. A vonal Kelenföldről indulva, Gazdagréten, az Erzsébet hídon és a Belvároson át, Zuglót is érintve Újpalotáig közlekedik, egyetlen irányba is valamivel több, mint húsz kilométert tesz meg, egy teljes forduló 41 kilométer.

Fotó: Pörge Béla

A tesztbusz egy MAN Lion’s City 18 E, háromajtós kivitelben. A busz gyári hatótávolsága 350 kilométer, a BKK-s teszt alkalmával csak utasforgalomban 206-207 kilométert kell megtennie a járműnek, ez a garázsmenettel és az egyéb üzemi mozgásokkal együtt is mintegy 250 kilométer lehet, tehát elméletileg csak éjszaka kell tölteni a buszt.

A jármű 18,1 méter hosszú, nikkel-mangán-kobalt kémiájú lítiumionos akkumulátorral van felszerelve, csúcsteljesítménye 320 kilowatt. A busz hatvan ülőhellyel rendelkezik.

Fotó: Pörge Béla

Ilyen busz Magyarországon egyelőre nem közlekedik, csuklós Lion’s City-ből nincsen tisztán elektromos a magyar üzemeltetőknél, szóló változatban Veszprémben találunk belőle. Tesztelésen azonban már többször is járt a típus hazánkban, elsőként Székesfehérváron a Zöld Busz Program keretében a Volánbusz tesztelt egy másik példányt.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink