Szolgáltatók Elektrifikálja teljes járműparkját Bécs városa

Elektrifikálja teljes járműparkját Bécs városa

autopro.hu/P.B. | 2024.01.17 08:19

Elektrifikálja teljes járműparkját Bécs városa

Fotó: Stadt Wien

A károsanyag-kibocsátásának minimalizálása érdekében Bécs városa elektromosra cseréli a városüzemeltetéshez kapcsolódó haszongépjárműveit. A programban a különböző feladatokat ellátó furgonok mellett az utcaseprő járműveket és a kukásautókat is elektromosra cseréli az osztrák főváros.

Bécs még 2022 tavaszán jelentette be, hogy 2025-től kezdve semmilyen fosszilis üzemanyaggal hajtott járművet nem vásárol a városgazdasági flottájába – kivéve az olyan munkagépeket, amik esetében nincs elérhető karbonsemleges alternatíva.

„A Wiener Stadtwerke személyautóinak 36 százalékát már elektromosra cserélte. Most a haszongépjárműveken a sor” – mondta Peter Weinelt, az osztrák főváros tulajdonában lévő infrastrukturális vállalat, a Wiener Stadtwerke igazgatója.

A cégcsoport tavaly 23 elektromos haszongépjármű tesztelését kezdte el, ezek azóta a 176 fős flotta részévé váltak. A szén-dioxid-mentesítési erőfeszítései során Bécs összesen 1245 belső égésű motorral hajtott jármű leváltását tűzi ki célul. A város önkormányzata 56 millió eurót irányzott elő a célra.

Jobb lesz a töltési infrastruktúra is

Hermann Nebel, a városi áramszolgáltató, a Wiener Netze ügyvezető igazgatója szerint a Wiener Stadtwerke és az MA48 együttműködésének köszönhetően a cég átfogó képet kaphat az elektromos flották áramigényéről.

A városi tulajdonú közszolgáltató bővíti is az elektromos töltőállomásokat, sőt, a városi cégek alkalmazásában álló szerelők folyamatosan képzést kapnak annak érdekében, hogy az elektromos járműveket is meg tudják javítani szükség esetén – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink