Szolgáltatók A Shell bezárja hidrogéntöltő állomásait

A Shell bezárja hidrogéntöltő állomásait

autopro.hu/R.K.E. | 2024.02.13 14:22

A Shell bezárja hidrogéntöltő állomásait

Fotó: Shell

Az olaj- és gázipari óriásvállalat azonnali hatállyal bezárja az összes hidrogéntöltő állomását Kaliforniában. A Shell vezetői „ellátási nehézségeket és más külső piaci tényezőket" említenek a működés leállításának okaként. És ez nem egyedi eset.

A Shell 2022-ben hasonló lépést tett, amikor bezárta az összes hidrogéntöltő állomását az Egyesült Királyságban. Akkor a vállalat azt mondta, hogy a prototípus elérte az élettartamának végét, de a hangsúlyosabb érv más volt. A Shell, másokhoz hasonlóan, úgy gondolta, hogy a könnyűgépjárművek hidrogénmegoldásai aligha jelentenek üzleti hasznot, és inkább a nehézgépjárművek alkalmazására összpontosít.

Kaliforniában a piacról való kivonulással a Toyota Mirai, a Hyundai Nexo és a Honda Clarity üzemanyagcellás autói az államban található 55 állomásból héttel kevesebbet tudnak majd a bezárás miatt használatba venni.

Valószínűleg nem lesz nagy hatása

A hatást várhatóan azonban nem sokan fogják érezni. Bár Kalifornia a hidrogénüzemű járművek egyik szűk piaca, a Kaliforniai Energiaügyi Bizottság szerint 2023-ban mindössze 3143 darabot regisztráltak – kevesebb mint 1 százalékát az elektromos autók számának ugyanebben az időszakban.

Ami a Shellt illeti, mind a hét telephely az állam északi részén, konkrétan Berkeleyben, Sacramentóban, San Franciscóban és San Joséban található. A csoport továbbra is működtet három hidrogéntöltő állomást a haszongépjárművek számára Kaliforniában, de a vállalat a személygépkocsik esetében az elektromos járművek töltőinfrastruktúrájára fog összpontosítani – írja az Electrive.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink