Szolgáltatók A bécsi repülőtér új naperőművet épít

A bécsi repülőtér új naperőművet épít

autopro.hu/B.A. | 2019.10.25 06:00

A bécsi repülőtér új naperőművet épít

Mintegy 2500 napelemet telepít a bécsi repülőtér, a kivitelezés 2020 végén fejeződik be. Európában eközben sikerült elérni a korábbi vállalások felét, így már 50 karbonsemleges minősítésű repülőtér üzemel a kontinensen.

Az osztrák főváros repülőterének üzemeltetője közölte, hogy három újabb, napenergiát termelő egységet állítanak üzembe, 2500 napelemet telepítenek, amelyek összesen 2700 kWh energiát termelnek. A repülőtér termináljával szemben lévő garázs tetejére helyezik el őket, a beruházás 2020 végén valósul meg – számolt be az airportal.hu az International Airport Review alapján.

Schwechati célok

A napelemekkel 16 ezer négyzetméter felületet fednek le, amely nagyjából három focipálya területének felel meg. Ezekkel a repülőtér éves szinten 1800 tonnával tudja csökkenteni szén-dioxid-kibocsátását. A schwechati repülőtéren jelenleg négy ugyanilyen erőmű van, amelyek 2 millió kilowattóra energiát termelnek. A cél az, hogy Schwechat a világ első olyan nagy repülőtere legyen, amely 2030 előtt szén-dioxid-semleges lesz, vagyis működése során nem bocsát ki szén-dioxidot – írta az airportal.hu.

Karbonsemleges légikikötők

A Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI) európai divíziója a közelmúltban hozta nyilvánosságra, hogy hat, a Finavia által üzemeltetett lappföldi repülőtérrel ötvenre emelkedett a karbonsemleges légikikötők száma. A programot, amelyhez a Budapest Airport is csatlakozott és aztán karbonsemleges minősítést kapott, három évvel ezelőtt indították.

Nyitókép: instagram.com/vienna_airport/

Kiemelt Partnereink