Szolgáltatók Olajpara: aggódik a piac a termelő országok találkozója miatt

Olajpara: aggódik a piac a termelő országok találkozója miatt

autopro.hu/B.B. | 2016.11.29 10:05

Olajpara: aggódik a piac a termelő országok találkozója miatt

Ideges befektetők, hektikus nyersanyagárak – így várja a piac az OPEC-tagországok e heti tárgyalását, melynek fókuszában várhatóan ismét a kitermelés korlátozása áll majd.

Hirdetés

Megint az olajtermelő országokra figyel a világpiac, hiszen szerdán ismét összeülnek az OPEC-országok vezetői. A bécsi találkozó újabb fordulatokat hozhat az energiapiacon, a felek ezúttal is az olajtermelés visszafogásával kapcsolatban próbálnak megállapodásra jutni. A helyzet persze nem ilyen egyszerű, ezt mutatja, hogy a brent olajtípus ára tegnap közel egy százalékkal csökkent.

A 2014 óta már felére csökkent olajár további alakulása rövidtávon egyelőre elég nehezen megjósolható: bár az ausztrál AxiTrader vezető piaci stratégája szerint a túltermelés miatt az OPEC-tagok közti bizalomhiány ellenére is szükség van egy termeléscsökkentési megállapodásra, a szaúdi energiaminiszter úgy véli, a piac akár hivatalos megegyezés nélkül is egyensúlyba állhat. Az ülésre a közösséghez nem tartozó Oroszországnak is nagy hatása lehet, az ország viszont leginkább szinten tartaná a termelést.

A Reuters szerint amennyiben a résztvevők már októberben közös nevezőre jutottak volna, a hordónkénti ötven dolláros ár se lett volna elképzelhetetlen. Ehelyett egyes elemzések most ismét a hordónkénti 35 dolláros értéktől tartanak.

Kiemelt Partnereink