Szolgáltatók Nem akarnak az olcsó keleti munkaerővel versenyezni

Nem akarnak az olcsó keleti munkaerővel versenyezni

Pardavi Mariann | 2014.05.27 13:12

Nem akarnak az olcsó keleti munkaerővel versenyezni

Az autóipar igencsak szerteágazó szektor, mindenki másképpen veszi ki belőle a részét, máshogy alakítja a folyamatokat. Zombor Csaba az EuroSolid szoftverforgalmazó cég ügyvezetőjeként osztotta meg tapasztalatait.

Az EuroSolid elődei a EuroCAD Kft. és a Solid4D Kft. másfél évtizede kezdte meg tevékenységét. Milyen változáson mentek át az elmúlt években?
2009-ben a két cég EuroSolid Kft. néven egyesült, azért, hogy az erőforrások koncentrálásával hatékonyabban és magasabb szinten tudjuk kiszolgálni ügyfeleinket. A kezdeti CAD szoftver forgalmazás és oktatás mára szerteágazó szoftveres és szolgáltatási portfólióvá nőtte ki magát. Termékeink között megtalálhatók a gépészeti tervező, szimulációs, 3D prezentációs, adatkezelési, elektronikai tervező, minőségbiztosítási megoldások, míg a szolgáltatás területén a kezdeti terméktámogatás és oktatás a tanácsadással és egyedi gépészeti tervezőmegoldásokra alkalmas szoftverfejlesztésével bővült.

Zombor Csaba

A piacon rengeteg konkurens céggel kell számolni. Mi adja az EuroSolid versenyelőnyét?

Mindig is abban hittünk, hogy a magyarországi vállalkozásoknak nem az olcsó, kis hozzáadott értékű, keleti munkaerővel kell versenyezni, hanem a jó áron eladható műszaki tudást, szakértelmet kell kamatoztatni, ezzel kell a termékek, szolgáltatások színvonalát emelni. Ennek a filozófiának megfelelően legfontosabb értékünk az ember. Igyekszünk a legjobb szakembereket megszerezni és tovább képezni. Mérnökeink az elmúlt években több mint egy tucat nemzetközi képesítést szereztek szakterületükön. Fontos számunkra, hogy ügyfeleink, akik az általunk biztosított megoldásokat használják, ne csak eszközhasználók legyenek. A kreativitást az innovációt és a gazdaságosságot képviseljük.

A személyre szabott megoldásokban hisznek. Mi ennek a nehézsége? Miért előnyös ez a partnereik számára?
A gépipari cégek csak akkor tudják hatékonyan felvenni a versenyt a kelet-európai és távol keleti (Kína, India) versenytársakkal, ha tervezési és gyártási folyamataik nagyon optimalizáltak. Mivel minden gyártástechnológia más és más, nem lehet ugyanazt a szoftvermegoldást ugyanabban a formában hatékonyan használni. Ahhoz, hogy a tervezés és gyártás során a legrövidebb időket lehessen elérni a legjobb áron, a folyamatokat optimalizálni kell az adott feladatra. Minden ilyen feladat egyedi, ezért sokszor nehéz megbecsülni a vele járó időt és költséget. Ügyféloldalon ezek az optimalizálások jelentős tervezési idő és gyártási költség csökkenést hoznak, és a selejtarány is javul.

Egy SolidWorksben tervezett autó

Az autóipar mely szakága profitálhat leginkább a vállalkozás szakembereinek tudásából?
Bár megoldásaink az autóipari tervezés minden területét le tudják fedni, Magyarországon elsősorban az autóipari beszállítók alkatrészgyártását segítjük a forgácsolással, fröccsöntéssel, mélyhúzással, préseléssel készülő komponensek és szerszámaik tervezése által. Ott pedig, ahol az új modellek, termékek fejlesztése folyik, főleg a szoftverportfóliónkban megtalálható kinematikai, statikai, áramlástani szimulációs megoldásait használják. Az autóipar bármely szereplője számára van megoldásunk az alkatrészgyártástól a komplett rendszerek fejlesztéséig. Rendszereink skálázhatóak és részfeladatokra is bevezethetők.

Egy szoftverforgalmazó cég ügyvezetőjeként mit tapasztal, hogyan látja: merre halad az autóipar? Mely területek kapnak nagyobb súlyt?
Azt látjuk, hogy a vezérlés-, a szenzortechnika és az elektronika fejlődésével egyre több a biztonságot, kényelmet és hatékonyságot növelő részegység kerül a járművekbe. Ezek potenciális hibaforrások. Ha a megnövekedett funkcionalitás mellett továbbra sem szeretnénk sűrűbben szervizbe járni, akkor már a tervezési időben kell hőtani, áramlástani, kinematikai, statikai és rezgés szimulációkat végezni. Ez akkor végezhető el gyorsan és hatékonyan, ha ezeket a funkciókat egy szoftverplatform ki tudja szolgálni.

Milyen eredményt tudnak magukénak a 2014-es évből?
A gépészeti szoftverek piacán a 2009-es év volt a legnehezebb. Azóta minden évben több mint 20 százalékos árbevétel növekedést értünk el. Ennek okát abban látjuk, hogy részben a gépipar erősebben növekszik, mint más gazdasági területek, másrészt szerencsére egyre több cég jön rá, hogy az okos mérnök is lehet mindig okosabb, így megnövekedett az igény az oktatásra. Egyre több az olyan ügyfelünk, aki a szoftverek és szolgáltatások valós megtérülési értékét vizsgálják és nem csak az árat.

Kiemelt Partnereink