Szolgáltatók Csökkentek a cégek terhei, egyszerűbben lehet pályázni

Csökkentek a cégek terhei, egyszerűbben lehet pályázni

MTI | 2015.11.11 16:23

Csökkentek a cégek terhei, egyszerűbben lehet pályázni

A 2014-2020-as európai uniós fejlesztési időszakban egyszerűbb szabályok vonatkoznak a pályázaton induló vállalkozásokra - mondta Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség államtitkára szerdán az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottsága szerdai ülésén, Budapesten, ahol testület tájékoztatót hallgatott meg a kkv-k számára rendelkezésre álló uniós forrásokról.

Hirdetés

Vitályos Eszter kiemelte, hogy a 2014-2020-as fejlesztési ciklusra vonatkozó szabályok szerint csökkentek a pályázaton indulók, így a kkv-k adminisztrációs terhei, az éves fejlesztési keretben a várható pályázati felhívásokról időben tájékozódni lehet, az előlegfizetés mértékét a korábbi 30 százalékról 50 százalékra emelték, és meghatározott feltételek esetén enyhítették a biztosíték rendszert.

Az államtitkár kitért arra, hogy az idén 45 pályázat jelent meg 1400 milliárd forint keretre, az év végéig meg kívánnak jelentetni még mintegy 42 pályázatot további 1600 milliárd forint keretre. Az év végére mintegy 100 új pályázati felhívás lesz mintegy 3000 milliárd forint összegben a 2014-2020-as fejlesztési ciklushoz kapcsolódóan.

Dányi Gábor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkár elmondta, hogy jelenleg 23 pályázat nyitott GINOP-ban a kkv-nak 270 milliárd forint kerettel. A pályázatok folyamatosan érkeznek be, eddig mintegy 5000 pályázat érkezett és meghaladja a 120 milliárdot az az összeg, amelyről az irányító hatóság ezidáig döntött. Az operatív programban az idén a szektornak további 9 új pályázat kiírását készítettek elő 44 milliárd forint keretre - tette hozzá.

A hozzászólásában Volner János jobbikos képviselő, a bizottság elnöke egyetértett a termelésközpontú támogatásokkal arányának növelésével, de szerinte szükség lenne a stratégiai ágazatok kijelölésére is, amelyek mentén a fejlesztéseket majd célzottan lehet fel használni, illetve szerinte a fejlesztési szemléletnél nemcsak az exportösztönzésre, hanem az importot kiváltó kapacitásfejlesztésre is fókuszálni kellene.

Varga László szocialista képviselő, a bizottság alelnöke egyetértett a kis- és középvállalkozások kiemelt támogatásával, és arra hívta fel a figyelmet, hogy ennek megvalósulását jelentősen befolyásolják majd a pályázati lehetőségek.

A bizottság ülésén megtárgyalta a közfoglalkoztatás aktuális helyzetéről, a felhasznált forrásokról szóló tájékoztatót is.

Réthy Pál, a Belügyminisztérium főosztályvezetője hangsúlyozta, hogy 2015-ben kiemelt prioritást kapott a Start-munkaprogram folytatása, fokozatos kiterjesztése. A Start-munkaprogramra az idén 270 milliárd forint áll rendelkezésre, illetve kiemelten kezelik a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó képzési programokat, szolgáltatásokat.

Kiemelt Partnereink